Can Seasoned Gig Workers Gain from Mereka's Program?

Masa Depan Pekerjaan

|

Success Stories and Case Studies

Can Seasoned Gig Workers Gain from Mereka's Program?

Oleh
Hua Thi Thuy
,
14 Januari 2022

Hua Thi Thuy

Seorang gadis Vietnam atau anda boleh memanggilnya perekrut, pembuat perubahan, pelajar, pemimpi... atau semua ini bersama-sama

October 4, 2023

Unlike her fellow cohort scholars, Mitzy Tan was already a gig worker with experience in photography and videography when she joined the Digital Mereka Entrepreneurship Programme.

Kini berpangkalan di Kuala Lumpur, selepas 7 tahun di London, graduan Sarjana Muda Sastera Media dan Pemasaran berusia 26 tahun itu menghadapi kesukaran dalam menguruskan keseimbangan kerja-kehidupan dan berharap dapat mencari penyelesaian menerusi program itu. Mungkin ia adalah sifat kerja kreatifnya tetapi dia mengakui, "Saya sering mendapati diri saya bekerja selepas berjam-jam ketika saya harus berehat."

Walau bagaimanapun, keputusan ini ternyata menjadi backfire apabila dia terpaksa menghabiskan masa pada hujung minggu untuk menghadiri sesi program dan menyelesaikan tugasan olok-olok. Tapi ini adalah pengorbanan yang terbukti akhirnya menguntungkan!


"Saya sangat menyukai hakikat bahawa rakan program datang ke sesi dan tugasan olok-olok. Ia membantu saya memahami situasi kehidupan sebenar apabila saya pergi ke freelancing. Semua maklumat yang diajar oleh penceramah itu benar-benar berwawasan," kata Mitzy.


Dalam perbualan kami, Mitzy mengulangi frasa "contoh kehidupan sebenar" berkali-kali. Beliau bersyukur kerana semua jurulatih mempunyai pengalaman dan contoh untuk dikongsi. Objektif pembelajaran program ini juga praktikal, yang serta-merta terpakai untuk kerjaya sehari-harinya. 

Salah satu perkara lain yang membuat Mitzy kagum adalah bahawa dia telah belajar bagaimana untuk berunding dengan lebih baik dengan pelanggan dan menghargai masa lebih. "Saya kini lebih yakin dalam mendekati bakal pelanggan dengan harga saya dan bersedia untuk senario terburuk". 

Jadi dengan cara ini, bukan sahaja dilema pengurusan masa / rehat Mitzy ditangani, tetapi dia juga telah mendapat rangkaian untuk kerjasama masa depan dan belajar banyak pelajaran berharga yang boleh digunakan untuk mengendalikan kerja dengan lebih berkesan. 

Kami berharap Mitzy semua yang terbaik dalam proyek masa depannya! Ikuti perjalanan kreatif bebasnya melalui Instagram atau laman webnya


Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Pekerjaan