Sisi Kegelapan Covid dan Cahaya Baru Daya Tahan Mental

Oleh
Jordan Lok
,
29 Julai 2021

Kegagalan ialah satu opsyen

Anda telah membaca hak itu, dan sudah tiba masanya kita meletakkan apollo 13 credo yang popular untuk berehat, atau sekurang-kurangnya dalam konteks kehidupan seharian kita sebagai pelajar, usahawan dan pekerja dalam masyarakat. Kita semua telah gagal dalam sesuatu pada suatu ketika dalam hidup kita, semua orang melihat dan berurusan dengan kegagalan dengan cara mereka sendiri. Kadang-kadang kegagalan menampinkan dirinya dalam keputusan ujian anda, usaha perniagaan pergi awry atau perasaan tidak berdaya untuk membebaskan diri dari cengkaman pengangguran. Dan tidak apa-apa. Kegagalan - sama ada ingatan yang jauh anda melarikan diri dari, kebarangkalian anda berlari ke arah, atau realiti yang sedang anda alami - harus diterima.


Kegagalan Mendapat Rap Yang Buruk

Terdapat masa dalam membesar apabila orang percaya bahawa sekolah yang gagal bermakna menjadi tidak mempunyai pekerjaan untuk sepanjang hidup anda, ada masa apabila kita fikir ia sudah terlambat bagi kita jika kita tidak mencapai ijazah, ada masa apabila minda yang paling bijak di planet ini berfikir Bumi adalah rata, dan jika pra-membangunkan Hollywood pernah mengajar kita apa-apa, bahawa wira kita sentiasa mempunyai satu kelemahan yang membuat mereka lemah dan terdedah. Ini adalah beberapa bentuk salah faham dan salah tanggapan kegagalan yang akhirnya menghalang kita daripada berjaya. Tapi kamu tidak sendirian! Semua orang yang berjaya melalui preluds persepsi dan pengalaman ini sebelum mengubah pasang surut untuk kelebihan mereka sebagai harapan mereka untuk peluang.

Ini adalah untuk orang-orang yang telah mencapai kejayaan, mereka menggunakan kegagalan sebagai alat yang memperkasakan pembelajaran. Lihatlah pengasas Virgin Brand dan"Usahawan Pemberontak", Sir Richard Branson, yang menjual rekod melalui pesanan mel pada harga yang lebih rendah daripada kedai rekod konvensional sebelum malangnya mendapat ditunda untuk penipuan cukai. Selepas membayar denda yang menyakitkan sebanyak £60,000 dalam penalti dan menghadapi hukuman penjara, Branson boleh jatuh. Tetapi sebaliknya, dia menerima kegagalannya dan belajar daripadanya, meninggalkan pemikiran penjara yang lebih besar, jangka panjang, berjalan ceramah, dan dengan itu memulakan cerita tentang Virgin Megastores, Virgin Records, Virgin Airlines, dan Galactic Virgin yang lebih baru-baru ini.

Ini semua mungkin terdengar sanguine dan optimis, pembaca yang sayang. Tetapi walaupun kebanyakan kegagalan ditunjukkan sebagai peluang sendiri, membolehkan ruang untuk berinovasi, memperbaiki, dan belajar - memeluk ia boleh menjadi satu cabaran besar. Selain itu, menjadi intim dengan kegagalan itu sendiri adalah anathema innately kepada ramai dan menjalankan kaunter untuk naluri semulajadi kita. Akhirnya, ia adalah mengenai perjalanan - bermula dengan menyelaraskan kebenaran di sekeliling anda, menyiasat insentif tersembunyi dalam keadaan anda, berunding dengan orang lain yang telah menghadapi kegagalan. Ia patut diperluas dengan mengurangkan kesan negatif kegagalan. 


Perlu Mengalihkan Persepsi Kegagalan

Perasaan kemurungan, kegelisahan dan kekosongan semakin merisaukan setiap kali Perintah Kawalan Pergerakan. Sebagai makhluk sosial, kita tidak berurusan dengan sekatan itu sendiri - pengasingan dan pemotongan boleh membuat sesiapa berasa terdedah kerana ia mengambil tol yang besar pada kesihatan mental kita. Emosi yang kuat dan melumpuhkan yang dikaitkan dengan perasaan seperti kegagalan dicetuskan oleh usahawan dan syarikat permulaan, belia, dan pekerja gig. Sejak Mac 2020, sekatan COVID-19 telah memaksa lebih 30,000 perniagaan di Malaysia ditutup untuk menangani lonjakan kes yang mengejutkan.

Ketakutan terhadap kegagalan mendorong kita ke ambang, akhirnya mempengaruhi pendekatan kognitif kita untuk mengakhiri perniagaan, hubungan, atau lebih buruk lagi. Tahap tekanan, kemurungan, kadar bunuh diri semakin meningkat - pandemik COVID-19 telah membawa krisis kesihatan mental yang tidak lagi boleh diketepikan. Dengan puluhan ribu perniagaan ditutup, orang kehilangan pekerjaan dan orang tersayang akibat pandemik ini, tahun ini amat menyerlah bagi rakyat Malaysia. Nasib malang ini juga telah menimbulkan kempen "Bendera Putih" atau #BenderaPutih yang dilancarkan oleh netizen Malaysia, menyeru mereka yang memerlukan bantuan, terutama dari segi keperluan, untuk menaikkan bendera putih dari rumah mereka dan platform mencari pekerjaan seperti LinkedIn. Untuk meminta bantuan, daftar masuk ke aplikasi Bendera Putih - kini dijenamakan semula sebagai SAMBal SOS.

Lockdown COVID-19 dan usaha mitigasi untuk membendung penularan pandemik ini telah membawa kesan jangka pendek dan serta kesan psikososial jangka panjang yang merosakkan kesihatan mental ramai, termasuk kanak-kanak dan remaja. Langkah lockdown yang hampir tidak berkesudahan dan bilangan kes jangkitan yang tidak berkesudahan telah merompak belia kehidupan mereka yang sangat dinanti-nantikan di universiti, menyebabkan kanak-kanak terlepas pengalaman sosial, batu akademik, dan peluang pembelajaran pertumbuhan, kesannya semakin buruk bagi belia yang kurang bernasib baik dari segi ekonomi. Dengan tekanan dan pengasingan yang berpanjangan, ia mungkin bagi sesiapa sahaja untuk memikirkan dan mempercayai perkara-perkara yang dahsyat tentang diri mereka sendiri. Tidak melihat masa depan di hadapan mereka, tidak mengetahui apa lagi yang perlu dilakukan tetapi memanggilnya sehari, tidak merasa bermotivasi kerana segala-galanya seolah-olah menetapkan kita gagal - apa yang seterusnya untuk belia, usahawan, dan kelangsungan perniagaan yang terjejas oleh COVID-19?


Kegagalan Menyambut

Sama ada anda seorang usahawan, graduan baru, atau seseorang yang telah kehilangan pekerjaan mereka akibat pandemik, bermula dengan mengalu-alukan kegagalan sebagai sebahagian daripada perjalanan. Sebahagian daripada kegagalan yang buruk dan negatif adalah berbeza, lihat melalui kegagalan sebagai peluang. Kemahiran anda boleh dipindahkan, pandemik telah mengubah masa depan kerja dalam banyak cara, ada yang sementara, dan ada yang mungkin kekal. Ia bukan sahaja tentang apa yang telah anda pelajari dari kerjaya akademik anda atau pengalaman masa lalu anda, ia kini juga tentang kesanggupan anda untuk belajar, tidak pernah berhenti belajar, menyesuaikan diri, dan memanfaatkan kemahiran alat profesional anda untuk pendekatan pelbagai disiplin dan interdisiplin untuk bekerja. Ketahui bagaimana anda boleh membangun dan belajar dengan platform seperti OpenAcademy, Direktori Latihan Kemahiran Digital MDEC, LinkedIn Learning, Sols 2/47, Teach For Malaysia, Arus Academy, dan FutureLab.

Rakan-rakan, orang asing, dan compatriots - jauh ke bawah, anda dan saya kedua-duanya tahu bahawa kegagalan menyumbang sangat kepada pertumbuhan peribadi. Namun kita mungkin masih takut gagal, kita meraba-aut kerana ia menyakitkan dalam jangka pendek dan terus terang perkataan "kegagalan" tidak betul-betul lembab pada telinga. Tapi itulah masalahnya! Fikiran kita berwayar untuk menghalang kita daripada melakukan sesuatu yang membuat kita berasa buruk - walaupun manfaatnya tidak dapat dielakkan dalam jangka masa panjang. Kami faham bahawa kegagalan adalah relatif, tidak apa-apa untuk gagal dan tidak apa-apa untuk membenarkan diri anda gagal. Ingat pembaca yang dikasihi, sentiasa mengutamakan kesihatan mental anda. Berikut adalah beberapa halaman sokongan kesihatan mental yang boleh membantu: @kau.ok.tak, @myplusvibes, @pocketofcare, @aloe.mind, @caracara.space


Garis bawah:kegagalan dan kejayaan adalah dua sisi duit syiling yang sama, ia kurang tentang apa yang berlaku kepada anda tetapi lebih lanjut mengenai apa yang akan anda lakukan dengannya - bagaimana anda akan flip duit syiling peribahasa?

Jordan Lok

Pengarang

Jenis personaliti INFJ dan penjimatan segala-galanya yang khas, Jordan sering mendapati diri mereka dabbling seperti menyokong diri, penulisan kreatif dan muzik.