Hajar: From Lawyer to UI Design Enthusiast

Masa Depan Pekerjaan

|

Success Stories and Case Studies

Hajar: From Lawyer to UI Design Enthusiast

Oleh
Karen Wong
,
15 Januari 2022

Karen Wong

Karen, a pop culture aficionado, delves deep into horror trends, analyzing them at the crossroads of history and culture.

October 4, 2023

Ironinya, walaupun berhadapan dengan pelbagai teks dalam pekerjaan hariannya sebagai pengacara, cinta pertama Wan Nurul Hajar Azim sebenarnya adalah seni kreatif. 

Membesar sebagai introvert yang tenang, dia mengembangkan penghargaan yang mendalam untuk seni dan visual kerana kuasa mereka untuk menangkap dan berkomunikasi di luar kata-kata. Dari teknik realisme zaman Renaissance hingga gambaran terperinci Hayao Miyazaki tentang kemanusiaan, dan penceritaan genre yang tidak biasa pengarah filem seperti Christopher Nolan, Wes Anderson, Tim Burton dan Stanley Kubrick, cinta Hajar terhadap seni mempunyai keluasan dan kedalaman. 

Despite considering a degree in architecture, Hajar ended up pursuing a Bachelor of Law at International Islamic University of Malaysia to great success. But like water flowing through a river’s carved path, her burning love for graphics and design never wavered which is how Hajar found herself at the Digital Entrepreneur programme after stumbling on Mereka’s instagram.

Sebelum menyertai, beliau telah cuba untuk belajar sendiri selar-belit pemasaran digital dengan harapan untuk parlaying cintanya untuk visual ke dalam peranan reka bentuk grafik bebas. Tetapi maklumat yang luas dan tidak terhingkah yang terdapat di Internet sering membingungkan dan asas-asas yang ditawarkan melalui program ini ternyata tepat apa yang dia perlukan dengan modul yang komprehensif. 


"Apa yang paling membantu saya ialah sejauh mana program ini menyeluruh dan melibatkan diri. Teori-teori yang diajar dan tugas-tugas yang diberikan mencerminkan tuntutan ekonomi gig semasa masih mesra pemula," kongsi Hajar.


Melalui program ini, Hajar juga telah mengenal pasti rancangan masa depan untuk memperhalusi kecinyaannya terhadap estetika visual ke dalam reka bentuk UI (Antara Muka Pengguna). Dalam dunia yang semakin digital ini, keupayaan untuk memanusiakan teknologi melalui reka bentuk yang baik pasti akan menjadi kemahiran abad ke-21 yang sangat diperlukan. 


"Teknologi pada dasarnya adalah sekumpulan kod. Tetapi ia adalah pereka UI & UX (pengalaman pengguna) yang membantu orang berhubung dan berinteraksi dengan teknologi melalui tahap manusia. Saya ingin menceburi lebih banyak ke UI kerana saya suka psikologi di sebalik interaksi manusia dengan teknologi dan hakikat bahawa anda, sebagai pereka, bebas untuk meneroka kemungkinan interaksi ini," kongsi Hajar.  


Oleh kerana Hajar kini menjadi murid sepenuh masa di dalam dewan, dia berjuang untuk mengimbangi pertunjukan sambilan. Tetapi dengan rancangan untuk membina portfolio yang ditubuhkan melalui peranan bebas dengan rakan-rakan dan keluarga, dia perlahan-lahan akan membuat lompatan besar untuk kerja gig penuh yang lebih sesuai dengan gaya kerja berorientasikan tugasnya. 

Kami mengucapkan selamat maju jaya kepada Hajar dengan usaha masa depannya dan ikuti beliau di LinkedIn!

Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Pekerjaan