Mereka Usahawan Digital Untuk Menyelamatkan: Meningkatkan Kemahiran Freelancers, Menyantuni PKS

Oleh
Alishea Sunil
,
20 Januari 2022

Freelancing atau "gig economy" bukan konsep baru kepada pasaran pekerjaan. Pekerjaan kontrak sentiasa ada, sama seperti petani mengupah pekerja semasa musim menuai atau pemuzik menangkap gig beberapa malam seminggu. Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan bahawa pada suku kedua 2021, mereka yang bekerja sendiri kini membentuk kumpulan kedua terbesar yang terdiri daripada 17% daripada tenaga kerja Malaysia yang terdiri daripada 15.21 juta orang dewasa yang bekerja. 


Kertas penyelidikan oleh Mastercard, 'Memacu ekonomi gig global' mengesahkan peralihan yang semakin meningkat dengan unjuran $298 bilion dalam pembayaran gaji ekonomi gig global yang dijana oleh 2023, peningkatan sebanyak 122% daripada 2018.


9 hingga 5 yang kini tidak pesona telah digantikan dengan pengawasan yang minimum dan kemegahan memilih jadual kerja seseorang. Secara tradisinya, kami percaya bahawa kakitangan sepenuh masa memastikan produktiviti dan struktur. 


Pendigitalan menceroboh tanpa syarat, dan membuka pintu bagi pekerja digital dan freelancer kepada PKS untuk meningkatkan perniagaan mereka. Kami bercakap dengan Rakan Kerjaya kami tentang bagaimana pendigitalan telah memberi kesan kepada PKS mereka; termasuk APE Malaysia, Graze Market, Women of Will dan Life Origin. 


Mark Louise Benedict, pengurus projek APE Malaysia berkata transformasi digital memastikan perniagaan kekal relevan dengan memenuhi permintaan pelanggan yang baru muncul dengan berkesan. Malah, Clara Wan, pengasas Graze Market berkata "Sukar untuk membuat jenama seperti kita dikenali jika kita kekal di luar talian."  Selain itu, Lakshwin Muruga, Ketua Pegawai Operasi Wanita Wasiat berkata bahawa pendigitalan telah meningkatkan jangkauan mereka. Bermaksud siapa mereka bekerja. Ia telah memberi mereka akses kepada perkhidmatan mahir melalui pekerja digital dan pekerja bebas. 


CJ Sio dari Life Origin pernah menjadi freelancer sendiri sebelum mengasaskan Life Origin. Beliau percaya freelancer adalah penting untuk mana-mana permulaan, bahawa sentiasa ada freelancer "sesuai sempurna" di luar sana untuk memenuhi keperluan skala PKS. Sesuatu yang beliau percaya program Usahawan Digital Me.reka berjalan dengan baik, dalam memadankan freelancer kepada PKS mengikut kemahiran mereka dan keperluan PKS. 


Me.reka menghubungkan dua pekerja bebas dengan Rakan Kerjaya kami berdasarkan kemahiran dan keupayaan mereka. CJ Sio, dari Life Origin mendapati "sesuai sempurna" dengan dua freelancernya yang mahir dalam pemasaran digital. Mereka juga melebihi jangkaannya dengan memahami setiap komponen perniagaannya dengan cepat. 


Para pelatih di Women of Will memainkan peranan besar dalam mendapatkan organisasi "keluar dari zon selesa mereka" dan merealisasikan peluang dengan sumber yang ada untuk memaksimumkan potensi e-kedai mereka. Memberi manfaat kepada mereka kerana mereka "kekurangan sumber untuk menggunakan individu dengan set kemahiran ini secara jangka panjang."


Selain itu, pelatih di APE Malaysia membantu syarikat dalam proses transformasi digital mereka; yang merupakan satu lagi contoh manfaat pengambilan pekerja bebas kerana PKS tidak akan sentiasa memerlukan pekerja dan kemahiran ini. Mark membincangkan perspektif baru yang mereka bawa dalam meningkatkan persediaan syarikat mereka; serta mempunyai "pandangan yang lebih baik" dalam menyasarkan kumpulan pasaran apabila mempromosikan jenama di media sosial. Begitu juga, Clara melaporkan melihat "struktur yang lebih baik" dan identiti jenama yang lebih baik. 


Permintaan untuk freelancer sentiasa berkembang, terutamanya dalam iklim pekerjaan ini. Adalah penting bahawa perniagaan mempunyai akses kepada bakat digital dan freelancer, serta "boleh melibatkan mereka dengan cara yang baik dan selamat" untuk kedua-dua pihak seperti yang dikatakan oleh Lakshwin. 


Program Rakan Kerjaya Me.reka membantu PKS mengembangkan perniagaan mereka dalam dunia digital yang berkembang pesat dengan mengubah perniagaan secara digital dan mendapat akses kepada kumpulan profesional gig yang pelbagai, bersedia untuk mengambil projek-projek untuk membantu PKS berkembang dan menangani cabaran ekonomi digital abad ke-21. Skalakan perniagaan anda dan ketahui lebih lanjut di https://www.mereka.my/digital-entrepreneur/career-partners

Alishea Sunil

Pengarang

Beliau adalah seorang pemimpi bermata lebar dengan minat yang mendalam dalam fotografi dan legenda rock. Dia adalah pencipta yang bersemangat yang mungkin tidak bisa bertahan hidup di luar rumahnya. Dia adalah kucing rumah dengan kecanduan Stevie Nicks.