Buat kerjaya daripada semangat anda: Cara Herald untuk mengatasi pengangguran

Masa Depan Pekerjaan

|

Success Stories and Case Studies

Buat kerjaya daripada semangat anda: Cara Herald untuk mengatasi pengangguran

Oleh
Nasalia Latiff
,
Jun 16, 2022

Nasalia Latiff

Nasalia blends sales artistry and digital marketing science. With her creative and strategic insight, she's a beacon in the marketing realm

November 20, 2023

Pandemik ini telah memberi kesan yang ketara kepada belia dalam pasaran pekerjaan. Herald, lulusan Program Usahawan Digital Akademi Mereka, juga merupakan antara mereka yang terjejas dan tidak dapat memperoleh pekerjaan sepenuh masa kerana wabak itu, tidak seperti beberapa rakan sebayanya. Program ini, sebaliknya, memberikan beliau kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk mengambil perkara-perkara ke tangannya sendiri dan meneruskan penulisan iklan percuma hasil daripada program ini.

Herald mempunyai minat untuk menulis sejak dia masih kecil. Ia adalah cara yang paling ideal untuk dia menyatakan dirinya, dia fikir. Dia suka menulis begitu banyak bahawa esei yang ditugaskan sebagai kerja rumah lebih menyeronokkan daripada tugas untuknya. Dia memutuskan untuk mengambil kesempatan daripada ini dan mengubah semangatnya menjadi kerjaya. Selain tidak dapat mendapatkan pekerjaan semasa wabak, Herald juga mempunyai kesedaran bahawa dia bukan peminat gaya hidup tegar yang diketuai oleh pekerja korporat dalam dunia korporat. 

Selain menulis, Herald suka menyatakan dirinya melalui fesyen dan pakaiannya. Dia menghargai kebebasan untuk berpakaian sesuka hati dan mewarnakan rambutnya apa-apa warna yang dia inginkan. Herald percaya bahawa bekerja untuk dirinya sendiri memberinya kawalan penuh ke atas hidupnya kerana dia tidak terikat dengan peraturan dan peraturan tegar sebuah syarikat.

Herald menganggap penempatan 2 minggu dengan PKS tempatan sebagai aspek paling berharga dalam program ini. Herald menghargai hakikat bahawa dia dapat memperoleh pengalaman dunia nyata dan menerapkan semua yang dia pelajari dalam dua minggu itu sebagai pendatang baru ke dunia freelancing. Selepas dua minggu itu, Herald cukup bernasib baik untuk diupah sebagai freelancer oleh PKS yang sama dengan siapa dia telah digandingkan dengan!

Ketika Herald memutuskan untuk pergi bebas, halangan terbesar yang harus dia atasi adalah ketakutannya terhadap apa yang dia tidak tahu. Herald, yang tidak mempunyai pengalaman sebelumnya dengan freelancing, mengambil risiko dan mendaftar dalam program Usahawan Digital, di mana dia belajar semua yang dia perlu tahu.

Freelancing, menurut Herald, adalah perjalanan rollercoaster. "Ia mungkin kelihatan menakutkan dan menakutkan pada mulanya, dan akan ada banyak naik turun, tetapi ia akan sentiasa berbaloi pada akhirnya."

Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Pekerjaan