Bagaimana Program Usahawan Digital Me.reka Memberi Inspirasi Kepada Seorang Jurutera untuk Memperluaskan Ufuknya

Oleh
Eugene Sumakwel Torrato Servigon
,
14 Januari 2022

Lee Soon Wei, juga dikenal sebagai Steve, berusia 27 tahun dan baru untuk freelancing. Dia berminat untuk belajar tentang industri gig kerana dia ingin mencari cara pendapatan baru yang akan menawarkan mobiliti dan kawalan yang lebih besar terhadap kerja. 

Selepas menyertai Program Usahawan Digital Me.reka, Steve terpegun dengan semangat dan semangat yang ditunjukkan oleh jurulatih kursus. Jurulatih ini memperkenalkannya kepada pelbagai alat dan platform digital yang sebelum ini tidak pernah dia dengar sebelum ini. Tidak lama lagi, perspektifnya terhadap kerja gig akan berubah. 

Steve saat ini bekerja sebagai insinyur, tapi dia berencana untuk menyelam ke dalam copywriting. "Semasa sesi, ketika saya melakukan salah satu tugasan penulisan iklan, ia memukul saya bahawa saya suka menyatakan diri saya dalam kata-kata", kata Steve. "Dan jika ia membawa nilai kepada orang lain, ia sebenarnya adalah kemahiran yang cukup baik."

Beliau percaya bahawa semangat dan keprihatinan yang ditunjukkan oleh pasukan Usahawan Digital Me.reka telah memberi inspirasi kepadanya sebagai seorang dewasa muda yang ingin masuk ke dalam freelance. Beliau terutamanya menikmati modul kursus 'Alat Produktiviti untuk Kecekapan' yang diajar oleh Cik Mala.


"Tenaga, niat dan kelas bermaklumatnya sangat luar biasa," kata Steve. 


Beliau mengambil pelajaran dari program itu dan telah cuba melaksanakannya dalam peranannya sekarang. Baru-baru ini, dia mula menggunakan Slack untuk berkomunikasi dengan rakan-rakannya. Beliau merancang untuk terus mencari lebih banyak pekerjaan penulisan iklan dan mengambil lebih banyak buku dan podcast untuk mengembangkan lagi pengetahuannya dan memberi manfaat kepada kerjayanya. 


"Secara jujur, perlu ada lebih banyak pengurusan masa mengenai cabaran baru, pekerjaan baru saya, dan minat saya yang lain," steve menimbang dalam kerjaya bebasnya yang semakin berkembang. "Saya akan mengatakan saya memerlukan lebih banyak masa peribadi mengenai usaha ini." 


Ketika ditanya apa nasihatnya kepada rakan-rakan muda yang ingin menyertai program itu, Steve berkata, "Jangan teragak-agak! Ketahui sekarang dan buka minda anda kepada pelbagai sumber pendapatan yang belum diketahui sepenuhnya kerana terdapat lebih banyak tugas baru setiap hari ketika kami meneruskan ". 

Steve tidak sabar-sabar untuk bertemu dengan lebih ramai orang yang berkongsi aspirasi gignya. Harapannya adalah untuk mewujudkan rangkaian sokongan untuk dirinya sendiri yang memberi inspirasi kepada diri sendiri dan dengan itu, berdikari di sepanjang jalan. Kami mengucapkan selamat maju jaya kepada Steve kerana dia memasuki dunia digital!

Eugene Sumakwel Torrato Servigon

Pengarang

Seorang penyelidik Filipina yang berminat dengan sains sosial. Saya juga seorang musisi yang sangat mencintai seni, bahasa, dan sastra.