Membina Semula Masyarakat Inklusif Melalui Teknologi

Perjuangkan Kempen Penglibatan Sivik Anda Di Seluruh Negara
#YSEALIBOOTCAMP2022

Adakah anda bersedia untuk menjadi inovator sosial?

Kami sedang mencari perintis berbakat dari seluruh Malaysia untuk mencetuskan idea-idea segar dan memacu inovasi melalui penglibatan sivik.

Dengan bandar-bandar yang berkembang pesat dan berteknologi maju dan pelbagai budaya, Malaysia dengan cepat menjadi hab yang menawan untuk inovasi, idea dan peluang. Apabila komuniti terus menyesuaikan diri dengan normal baharu pasca-COVID, kami beralih kepada anda, pembuat perubahan kami, untuk memanfaatkan pelbagai warisan dan perspektif anda, untuk memperkasakan masyarakat untuk memacu inovasi sosial dan pembangunan komuniti.

Promosikan perubahan untuk masa depan yang lebih cerah dengan menyokong cabaran yang mempengaruhi komuniti anda.

Platform YSEALI Boot Camp dikhaskan untuk pemimpin yang bercita-cita tinggi seperti ANDA untuk idea dan mempercepatkan sebab-sebab yang relevan dalam komuniti anda melalui Civic Engagement.

Perjalanan Program Kami

40

Peserta

8

pasukan yang menang

RM 4,500

Dana Benih setiap pasukan

MAJUKAN PENYELESAIAN INOVATIF ANDA DAN MULAKAN PERJALANAN ADVOKASI ANDA

Mohon sekarang!

Cabaran

Memanfaatkan kuasa advokasi untuk memberi inspirasi kepada gerakan sivik di seluruh negara.

Akses Digital dan Literasi

Kebolehcapaian Internet, Teknologi, dan Maklumat, Literasi Digital, Peluang Ekonomi, Literasi Media

Tindakan Alam Sekitar dan Iklim

Kelestarian, Tenaga Bersih, Perlindungan Hidupan Liar, Pemulihan, Pengurusan Sisa

Hak Asasi Manusia dan Kebebasan Sivil

Hak Asasi Manusia, Hak Orang Asli, Hak Kewarganegaraan, Perwakilan, Isu Komuniti Pelarian dan Migran, Isu Tanpa Kerakyatan, Hak Tanah, Status Undang-undang, Hak Buruh, Hak Ekonomi

Perjalanan Program Kami

Fasa 1

Mulakan perjalanan advokasi anda dengan menyertai Webinar LIVE pra-Boot Camp kami yang memberi tumpuan kepada penglibatan sivik dan advokasi kerana kami melibatkan lebih daripada 400 peserta.  Belajar daripada penceramah industri terkemuka yang akan memulakan perbualan yang sangat diperlukan.  Ketahui bagaimana anda boleh menjadi suara bagi komuniti anda untuk memperjuangkan cabaran yang dihadapi. Rancang dan kembangkan idea anda melalui seni bercerita, advokasi dan pitching semasa anda membawa kempen anda ke peringkat kebangsaan.

Fasa 2

Terdapat dua (2) sesi ASK ME ANYTHING secara maya untuk memperkenalkan gambaran keseluruhan program YSEALI Boot Camp 2022.

Sertai kami di Johor, Pahang, Kedah dan Kelantan untuk Kem Boot fizikal selama 2 hari yang terdiri daripada wacana mengenai kerja-kerja advokasi, lobi, pembinaan kempen, perancangan strategik, pelaksanaan projek, pemasaran dan komunikasi, belanjawan, pengumpulan dana, dan pembangunan perkongsian.

Seramai 120 peserta akan diberi peluang untuk melontarkan idea kempen penglibatan sivik mereka.

Fasa 3

8 pasukan akan meneruskan perjalanan ke hadapan dan menerima pembiayaan sebanyak RM 4,500 serta bimbingan selama 3 bulan untuk mempercepatkan kempen mereka!

Sebanyak 8 pasukan akan dipilih dari keempat-empat negeri
  • Kedah
  • Kelantan
  • Pahang
  • Johor

Fasa 4

Pasukan yang terpilih kemudiannya akan menyerlahkan pencapaian utama mereka dan kesan kempen penglibatan sivik mereka kepada orang ramai. Inisiatif Biji-biji dan Kedutaan A.S. juga akan berkongsi peluang masa depan yang boleh memberi manfaat kepada peserta.

Kolaborator Program kami & Pakar:

Memanfaatkan kuasa advokasi untuk memberi inspirasi kepada gerakan sivik di Sabah dan Sarawak:
JURULATIH
Ivy Josiah
Perunding Jantina
JURULATIH
Ian Yee
Yang Keempat
JURULATIH
Rashvin Pal Singh
Biji biji
JURULATIH
Mala K
Mereka
JURULATIH
Jey Bala
Mereka
PENCERAMAH
Louise Tan
Pertubuhan Pertolongan Wanita
PENCERAMAH
Nandini Balakrishnan
BERKATA
PENCERAMAH
Dr Serina
Kelab Alami
PENCERAMAH
Anna Har
Rangkaian Filem Kebebasan

Rakan Kongsi Kami

Kelayakan Program

SOALAN LAZIM

Apa itu YSEALI Boot Camp 2022?
Kedutaan A.S. Kuala Lumpur dengan kerjasama Inisiatif Biji-biji dan Mereka bercita-cita untuk mencetuskan idea dan inovasi baharu dalam penglibatan sivik melalui Kem Boot Camp YSEALI (Young Southeast Asian Leaders Initiative). Inisiatif 3 bulan ini bertujuan untuk memperkasa dan menyediakan komuniti pemimpin muda dengan peluang dan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi peserta sivik yang relevan dan berimpak di Malaysia.
Apa itu YSEALI?
Young Southeast Asian Leaders Initiative (YSEALI) merupakan program signature kerajaan A.S. untuk mengukuhkan pembangunan kepimpinan dan rangkaian di Asia Tenggara. Melalui pelbagai program dan penglibatan, termasuk pertukaran pendidikan dan budaya AS, pertukaran serantau, dan pembiayaan benih. YSEALI berusaha untuk membina keupayaan kepimpinan belia di rantau ini, mengukuhkan hubungan antara Amerika Syarikat dan Asia Tenggara, dan memupuk komuniti ASEAN. YSEALI memberi tumpuan kepada topik kritikal yang dikenal pasti oleh belia di rantau ini:

- Penglibatan Sivik
- Pemerkasaan Ekonomi dan Keusahawanan Sosial
-Pendidikan
- Isu Alam Sekitar
Adakah program ini untuk semua rakyat Malaysia?
Program ini khusus untuk warganegara Malaysia.
Apa yang akan difokuskan oleh Boot Camp?
Program pembangunan kapasiti Civic Engagement ini bercita-cita untuk mencetuskan idea dan inovasi baharu dalam kalangan belia dalam komuniti kami. Beberapa bidang advokasi yang mungkin adalah Akses Digital dan Literasi, Tindakan Alam Sekitar dan Iklim, dan Hak Asasi Manusia & Kebebasan Sivil.
Mengapa saya perlu menyertai program ini?
Program YSEALI ini akan melengkapkan anda dengan kemahiran berharga dan pengetahuan yang diperlukan yang akan membantu anda memulakan perjalanan gerakan sivik anda. Anda juga akan belajar kemahiran dan memperoleh pengetahuan yang luas untuk menjadi penyumbang penyelesaian terhadap masalah dan cabaran yang dihadapi dalam komuniti anda melalui penggunaan dialog, alat komunikasi media dan teknologi. Anda juga berpeluang berkomunikasi dengan pemimpin muda yang mempunyai pemikiran yang sama dengan anda.
Adakah saya dapat memilih ahli pasukan saya?
Ya! Anda mempunyai kawalan penuh terhadap siapa yang anda mahu berada dalam pasukan anda. Rakan sepasukan anda tidak perlu dari Boot Camp tetapi perlu mendaftar sebagai ahli YSEALI.
Adakah bootcamps fizikal atau maya?
Bootcamps akan diadakan secara fizikal. Walau bagaimanapun, akan ada sesi pra-bootcamp yang akan diadakan secara maya untuk semua lokasi.
Di manakah kem but fizikal akan dihoskan?
Kem but akan diadakan di 4 lokasi:

Sudut Amerika Kedah - Perpustakaan Awam Negeri Kedah
Sudut Amerika Kelantan - Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
Universiti Teknologi Malaysia - Kampus Johor Bahru
Universiti Malaysia Pahang - Gambang
Adakah peserta perlu tinggal di mana-mana 4 lokasi untuk mengambil bahagian?
Takpe! Peserta yang datang dari seluruh Malaysia boleh mengambil bahagian!
Adakah saya perlu menyertai semua kem boot?
Takpe! Anda hanya perlu menyertai salah satu daripada empat kem boot.
Bilakah tarikh akhir permohonan?
Permohonan dibuka pada 3 Okt 2022 dan ditutup bergantung kepada lokasi:

Pahang - 25 November 2022 (Jumaat)
Kedah - 14 Januari 2022 (Sabtu)
Kelantan - 15 Februari 2023 (Rabu)
Johor - 10 Mac 2023 (Jumaat)

Mohon Sekarang!
Adakah terdapat sebarang yuran yang dikenakan untuk memohon?
Ia benar-benar percuma!
Adakah saya perlu membawa apa-apa untuk kem boot fizikal?
Ya, anda perlu membawa komputer riba anda!
Apakah komitmen yang diperlukan untuk mengambil bahagian? Berapa lama saya perlu mengambil bahagian?
Dengan memohon, anda akan bersetuju untuk mengambil bahagian sepenuhnya dalam mana-mana Kem Boot fizikal 2 hari yang terletak di Kedah, Kelantan, Pahang atau Johor sepanjang bulan Oktober dan November. Program Boot Camp akan merangkumi topik-topik seperti advokasi, literasi media digital, pengurusan kempen, komunikasi media, penilaian impak, dan kepimpinan untuk membawa perubahan positif kepada masyarakat. Bagi 8 pasukan yang menang, akan ada program bimbingan selama 3 bulan.
Adakah YSEALI Boot Camp 2022 menyediakan hadiah wang tunai?
Ya! Lapan pasukan teratas dari Fasa 2 Boot Camp akan meneruskan perjalanan bersama kami dan akan menerima pembiayaan benih serta program bimbingan selama 3 bulan untuk mempercepatkan kempen mereka! Dua pasukan dari setiap lokasi akan menerima RM4,500 setiap satu.