Kursus Me.reka

Hayati pendidikan alternatif
Pendidikan Alternatif

Bengkel abad ke-21 memperkasakan inovasi, empati, dan peserta gear untuk masa depan kerja dengan menyelubungi pelbagai kemahiran kerjaya yang berpusat di STEAM

Merapatkan Jurang Digital

Kemasukan digital untuk komuniti kami yang kurang mendapat perkhidmatan dengan memanfaatkan teknologi dengan proses alat komunikasi dan celik digital yang dipermudahkan.

Aktiviti Penjanaan Pendapatan

Melengkapkan minda keusahawanan dengan alatan dan latihan digital untuk memperkasakan usahawan untuk membina perniagaan dan mengubah komuniti.

Menyalakan laluan untuk komuniti dan pendidik untuk enkindle
perkembangan kerjaya; pemikiran inovatif; celik digital; kewarganegaraan digital
Sertai Senarai Rakan Kongsi Kami yang Semakin Meningkat

Metodologi

Fasa Satu:

Pembelajaran Berasaskan Projek

Kursus dan bengkel hands-on merangkumi Sains, Teknologi, Kejuruteraan, Seni & Matematik (STEAM) untuk pembelajaran protean dan kemahiran vokasional.

Pembelajaran Hands-On

Terlibat dalam pembelajaran pengalaman dengan pendekatan hands-on dalam aktiviti pembelajaran kreatif untuk membiasakan pelajar dengan model dan bahan.

Jurulatih Pakar

Pakar-pakar perkara yang mahir dan berkomunikasi memastikan pelajar kekal dalam usaha aktiviti pembelajaran dan memberi bimbingan ad-hoc.

Projek Capstone

Program ini melibatkan pelajar untuk melaksanakan projek-projek pelbagai wajah dengan impak sedar sosial untuk menilai pembelajaran peserta.

Hari Kerjaya

Aktiviti tangan yang inklusif kepada pemetaan kerjaya peribadi dan nasihat mendalam yang akan membantu pelajar untuk mencari kerjaya abad ke-21.
Fasa Satu:

Kemahiran Abad ke-21

Kekal terlibat dalam ekonomi global moden dengan kemahiran hidup hari ini yang merangkumi kecekapan pelajar dalam pembelajaran, celik huruf dan kemahiran hidup.

Kreativiti

Peserta menyelidiki kreativiti berwawasan dan kerjasama radikal dalam kelas kognitif, eksperiential, membolehkan mereka berfikir dalam cahaya yang berbeza.

Pemikiran Kritikal

Peserta belajar pemikiran kritikal yang membina untuk dapat menolak pilihan dalam konteks penyelesaian masalah dan menghasilkan usaha yang lebih baik.

Kerjasama

Dapatkan kerja yang biasa berpasangan atau dengan pasukan untuk mengedarkan keputusan pasukan dan mencapai kompromi kolektif, untuk mencapai keputusan yang dikehendaki dalam senario bergantung masa.

Komunikasi

Kemahiran lembut penting untuk kesediaan kerjaya, komunikasi yang berkesan memudahkan maklumat dan kejelasan yang jelas dalam tempat kerja untuk projek-projek yang cekap.

Menetapkan Pendidikan Alternatif dalam gerakan, fizikal dan hampir

Melancarkan kursus yang melibatkan pelajar dari segi fizikal atau dari jauh untuk mengajar kelestarian dan meningkatkan kerjaya. Marilah kita membuat pendidikan yang boleh diakses oleh semua orang!

Mula Mendidik Hari Ini

Pilih daripada program-program yang sedia ada ini untuk kemudahan anda.

Celik Digital

Komove bilik darjah pelajar kognitif era digital, menekankan pelbagai aplikasi Google Suite yang cekap seperti Gmail, Drive, Docs, Sheets dan banyak lagi. Platform SaaS seperti Canva melepaskan pencipta dalam pelajar visual untuk memperbaiki komunikasi digital melalui pelbagai medium, dan Wix untuk mencetuskan reka bentuk kreatif untuk pembangunan web. Peserta juga menjalani pengajaran untuk penulisan kandungan untuk media sosial, menyambung penulisan untuk pekerjaan dalam talian & kedudukan ekonomi gig, dan pembangunan kerjaya. Sesuai untuk pemula, warga emas, dan belia yang tidak mempunyai kemahiran digital.

*Melibatkan komuniti untuk mengalihkan kreativiti media & kebolehpasaran

Peneroka

Anda mungkin tidak tahu apa yang dipegang masa depan tetapi peserta Explorer akan dilengkapi sepenuhnya untuk menghadapinya. Ketahui potensi anda hari ini! Explorer membolehkan pelajar belajar sehingga lapan kerjaya STEAM yang mesra vokasional seperti Seni, Penciptaan Kandungan, Reka bentuk, Pemasaran Digital, Tenaga, Fesyen Etika, Pembangunan Produk dan Teknologi. Ia bertujuan untuk memberi inspirasi kepada golongan muda tentang pelbagai kerjaya yang boleh mereka ceburi, meluaskan visi mereka tentang laluan kerjaya masa depan. Mereka akan bertemu pakar industri dan mempelajari perkembangan teknologi terkini melalui aktiviti hands-on.

*Melibatkan komuniti belia yang ingin mengembangkan kemahiran mereka

Keusahawanan Sosial

Memulakan permulaan yang memanfaatkan prinsip keusahawanan untuk merancang, membangun dan mengatur perniagaan sosial untuk mencapai matlamat yang mampan. Program ini membuka kemungkinan baru untuk ideate dan bekerjasama secara strategik dengan kanvas model perniagaan, menyedarkan peserta untuk mengambil pendekatan empati dengan proses pemikiran reka bentuk yang lebih positif, mempelajari kemahiran praktikal dalam komunikasi pemasaran untuk memastikan kemampanan perniagaan, dan membiasakan alat pengukuran impak untuk menjejaki mewujudkan masyarakat yang lebih positif dan saksama.

*Melibatkan pendidik yang ingin membenamkan umur usahawan sosial

Perbandingan Program

Accelerator
Kem But
Kursus
Latihan Korporat
Niat
Meningkatkan kakitangan korporat dengan nilai-nilai penting kemampanan dan ideologi untuk mewujudkan tenaga kerja yang berpengetahuh dan ekosistem pekerja yang sihat.
Pelajar yang bercita-cita mendapat pengetahuan asas mengenai kandungan abad ke-21 yang relevan melalui bengkel dan modul
Komuniti belia terlibat dalam projek-projek yang mencetuskan keupayaan mereka untuk ideate dan melaksanakan dalam konteks dunia sebenar, menyelesaikan pengalaman pembelajaran interaktif
Komuniti belia terlibat dalam projek-projek yang mencetuskan keupayaan mereka untuk idea dan melaksanakan dalam konteks dunia sebenar, menyelesaikan melalui pengalaman pembelajaran interaktifActualizing idea dan mengubah usahawan awal dan memberi kesan kepada organisasi ke rumah kuasa sosial
Garis masa
4 - 6 bulan panjang
1 hari - 1 minggu
1 - 12 bulan panjang
1 hari - 1 minggu
Nilai Abad ke-21
Fizikal/Maya
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Penyelesaian Masalah Dunia Sebenar
Rangkaian
Kepakaran Industri
Mentor
Pembiayaan
Pembiayaan Benih Progresif>5000 RM

+ Peluang Masa Depan
Struktur Atur Cara
Bengkel, Tugasan,
Sesi Pitching, Pelaksanaan, mentor
Bengkel, Tugasan, Sesi Pitching
Bengkel
Bengkel, Sesi Pitching
Me.reka Alumni