Boot Camp Me.reka

Memudahkan penerokaan penyelesaian
Memupuk Bakat Anda

Membina kolam bakat yang bermanas, terlibat dan bermaklumat cukup untuk menghadapi cabaran masa depan kita.

Pemikiran Reka bentuk

Latih bakat anda dengan metodologi penyelesaian masalah yang terbukti, seiring dengan projek tangan dan pengalaman yang tenggelam.

Prototaip Penyelesaian

Galakkan bakat anda untuk memulakan strategi tangkas yang melibatkan percubaan pesat, gagal dengan pantas, dan gagal ke hadapan untuk meningkatkan kadar kejayaan.

Memupuk bakat dan inovasi masa depan yang merangkumi
pembelajaran tangkas; kerjasama; kemampanan; mencari penyelesaian
Sertai Senarai Rakan Kongsi Kami yang Semakin Meningkat

Metodologi

Fasa Satu:

Pemikiran Reka bentuk

Menyelidiki pendekatan berasaskan penyelesaian yang popular, manusia-sentrik untuk membuat penyelesaian kepada cabaran yang kompleks dengan memahami dan mereka bentuk untuk jiwa manusia.

Langkah 1: Empati

Penting untuk proses reka bentuk berpusat manusia, ini melibatkan pemahaman pengalaman untuk mendapatkan pandangan peribadi yang lebih mendalam mengenai isu-isu yang terlibat.

Langkah 2: Tentukan

Memerhatikan pemikir reka bentuk mencari kenyataan masalah dari perspektif berpusat manusia untuk mengenal pasti keperluan dan kehendak pengguna.

Langkah 3: Ideate

Pasukan pada dasarnya memeriksa dan menyelaras dengan semua kemungkinan merangsang pemikiran kreatif untuk membentuk konsep reka bentuk.

Langkah 4: Prototaip

Pereka memasuki fasa eksperimen. Pasukan akan mula membuat penyelesaian untuk diperiksa, diperbaiki, atau diterima.

Langkah 5: Ujian

Pasukan akan melaksanakan penyelesaian melalui percubaan yang ketat untuk menolak pilihan atau mengulangi proses reka bentuk dan alternatif yang diperolehi.
Fasa Satu:

Makmal Me.reka

Akses demokrat kepada alat untuk penyelesaian prototaip dalam seni Woodworking, Metalworking, Tekstil, Realiti Maya, Reka bentuk dan Prototaip Pesat, dan Elektronik.

Makmal Fabrikasi

Rumah kepada semua bentuk kraf. Makmal ini menampilkan alat-alat seperti engraver laser, gergaji mitre, mesin kimpalan, Eisenkraft untuk kraftangan, perabot DIY, dan pemasangan seni.

Makmal Tekstil

Terokai bahan tidak konvensional untuk upcycling, alat abah-abah seperti mesin jahit perindustrian dan pemotong kain untuk penyelesaian ekonomi bulat.

Makmal Realiti Maya

Menggabungkan seni dan sains, makmal VR melangkaui penciptaan kandungan tradisional dan pembangunan produk, serta menjadikan pendidikan teknologi boleh diakses oleh semua.

Makmal Rekabentuk

Menolak sempadan dalam bidang reka bentuk digital dan teknologi fabrikasi dengan melengkapkan kreatif dengan komputer reka bentuk, pemotong laser, dan pencetak 3D.

Makmal Elektronik

Elektronik adalah di mana-mana dalam kehidupan seharian kita. Terokai IOT, penjana berkuasa manusia dan mekanisme tenaga alternatif seperti kuasa solar.
Fasa Satu:

Pendidikan Berasaskan Nilai

Menyelitkan teori dan amalan untuk mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif di mana pengetahuan dikongsi dan diterokai dalam pendekatan inovatif yang relevan dengan industri.

Pembelajaran Inklusif

Alat membuat platform yang inklusif, teknologi dan kemahiran yang boleh diakses oleh orang dari pelbagai lapisan masyarakat, tanpa mengira usia, jantina, latar belakang atau keupayaan.

Penyelesaian Boleh Dipasarkan

Projek-projek di ME. REKA adalah berpusat industri, menjadikan mereka sensitif terhadap keperluan pasaran dan penting untuk menyelesaikan cabaran kehidupan sebenar.

Pembelajaran Tangkas

Serba boleh untuk meneroka dan mengintegrasikan pengetahuan dan kemahiran dari pelbagai makmal untuk mencari mempercepatkan pembangunan penyelesaian.

Kerjasama

Menggunakan kaedah yang sangat kolaboratif dan tentatif untuk memastikan penyelesaian dibangunkan dengan pihak berkepentingan dan untuk pihak berkepentingan.

Kemampanan

Projek-projek yang celik kemampanan untuk impak yang bermakna dan sedar sosial. Penyelesaian yang dibangunkan sepenuhnya sampul sosial dan kebimbangan alam sekitar.

Membuka jalan untuk Gerakan Changemaker, secara fizikal dan hampir

Membangunkan program-program yang mengujakan pengubah dan peguam bela sama untuk mempercepatkan penyelesaian kepada cabaran harian. Bersama-sama kita boleh merancang masa depan yang lebih cerah!

Mula Berubah Hari Ini

Pilih daripada program-program yang sedia ada ini untuk kemudahan anda.

Peserta belia mempamerkan penyelesaian sosial yang inovatif

Pemikiran Reka bentuk

Stereng ke dalam cabaran sosial yang menakutkan dengan pendekatan berpusat manusia untuk proses pemikiran anda. Dikenali sebagai peringkat muktamad dalam proses Pemikiran Reka bentuk, pereka menyelidiki fasa iterative derivatif deejek murah untuk penyelesaian yang berpotensi. Kem boot ini merangkul pengalaman dan ujian pengguna yang penting sebagai pencapaian teras program ini. Program ini memerhatikan peserta mewujudkan prototaip sebagai produk ketara dan bukannya idea abstrak untuk memudahkan penyelesaian alternatif kepada reka bentuk mereka.

*Melibatkan pereka yang bercita-cita untuk prototaip untuk inovasi

Pemikir Kemampanan

Inovasi adalah perniagaan semua orang - seorang pengurus di sebuah perbadanan global, seorang usahawan yang memulakan, pekerja persekutuan, atau guru di sekolah rendah, semua orang dijangka akan bersandar - untuk melakukan yang lebih baik dengan kurang. Pemikiran Reka bentuk memupuk pemikir yang inovatif dan mendedahkan peluang kreatif yang wujud sambil bertanya soalan dan melalui pemerhatian dari perspektif pengguna. Kem boot ini kontekstualisme isu-isu kemampanan berhubung dengan kehidupan seharian, perniagaan dan operasi organisasi. Peserta akan membangunkan, prototaip, dan penyelesaian ujian untuk menangani isu-isu sosial, alam sekitar dan ekonomi.

*Melibatkan tenaga kerja untuk menggabungkan minda yang mampan

Rekabentuk dan Bina untuk Impak

Sesuai untuk inisiatif tanggungjawab sosial korporat, program ini memberi kuasa kepada pasukan untuk berkonsepkan kolaboratif dan memulakan penyelesaian bangunan - sama ada untuk komuniti mereka sendiri atau ditaja. Program ini memperjuangkan impak untuk perubahan dan penglibatan masyarakat sambil meneruskan prinsip dan amalan ekonomi pekeliling, melepaskan penggunaan berterusan bahan buangan dan sumber. Melibatkan pasukan anda dalam projek-projek yang ditakdirkan untuk impak, dari taman permainan untuk meningkatkan gaya hidup dalam pendidikan kepada rak buku yang mampan yang dibina dari gendang diesel!

*Melibatkan belia kreatif yang ingin meneroka upcycling

Perbandingan Program

Accelerator
Kem But
Kursus
Latihan Korporat
Niat
Meningkatkan kakitangan korporat dengan nilai-nilai penting kemampanan dan ideologi untuk mewujudkan tenaga kerja yang berpengetahuh dan ekosistem pekerja yang sihat.
Pelajar yang bercita-cita mendapat pengetahuan asas mengenai kandungan abad ke-21 yang relevan melalui bengkel dan modul
Komuniti belia terlibat dalam projek-projek yang mencetuskan keupayaan mereka untuk ideate dan melaksanakan dalam konteks dunia sebenar, menyelesaikan pengalaman pembelajaran interaktif
Komuniti belia terlibat dalam projek-projek yang mencetuskan keupayaan mereka untuk idea dan melaksanakan dalam konteks dunia sebenar, menyelesaikan melalui pengalaman pembelajaran interaktifActualizing idea dan mengubah usahawan awal dan memberi kesan kepada organisasi ke rumah kuasa sosial
Garis masa
4 - 6 bulan panjang
1 hari - 1 minggu
1 - 12 bulan panjang
1 hari - 1 minggu
Nilai Abad ke-21
Fizikal/Maya
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Maya dan
Fizikal
Penyelesaian Masalah Dunia Sebenar
Rangkaian
Kepakaran Industri
Mentor
Pembiayaan
Pembiayaan Benih Progresif>5000 RM

+ Peluang Masa Depan
Struktur Atur Cara
Bengkel, Tugasan,
Sesi Pitching, Pelaksanaan, mentor
Bengkel, Tugasan, Sesi Pitching
Bengkel
Bengkel, Sesi Pitching
Me.reka Alumni