Memulakan
dalam perjalanan transformasi digital percuma

Mohon Sekarang!
Klik di sini jika anda seorang Usahawan Digital >

Kembangkan perniagaan anda dengan teknologi digital

Landskap perniagaan sedang mengalami transformasi. Para peniaga Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) sedang merangkul ekonomi digital dan sedar akan potensinya sebagai pemacu pembangunan masa kini.

Melalui kerjasama digital dan juga bantuan alat komunikasi, teknologi-teknologi digital dapat memangkin inovasi, membuka prospek pasaran baru, menambahbaik produktiviti kerja, dan mengurangkan kos-kos operasi.

Pelajari amalan digital terbaik dan inisiatif-inisiatif yang mudah untuk digunakan.  

Latihan Transformasi Digital yang Ditaja Sepenuhnya buat Para PKS Malaysia

Disokong oleh:

Pendekatan Kami

Kenal Pasti Jurang di dalam Perniagaan Digital anda
Tentukan di mana anda berada di dalam landasan transformasi digital. Fahami bagaimana cara untuk melaksanakan pendigitalan ke dalam perniagaan anda dan juga bagaimana para PKS yang lain memanfaatkan teknologi digital di dalam operasi-operasi perniagaan mereka.
Periksa Paparan Digital anda dan Potensi Perkembangannya
Ketahui apakah yang membentuk paparan digital, apakah perkara yang paling cepat dan mudah dilakukan untuk mencapainya, dan bagaimana untuk mula membentuk paparan digital anda. Dapatkan inspirasi daripada kajian-kajian kes dan kisah-kisah kejayaan yang menunjukkan bagaimana paparan digital yang strategik dan berjaya dapat membantu memajukan perniagaan.
Dapatkan Panduan untuk Memulakan Langkah Transformasi Digital PKS Anda
Persiapkan diri untuk menangani cabaran-cabaran tenaga kerja masa hadapan. 

Reka Bentuk Program

1 Hari Latihan Transformasi Digital PKS

Modul 1: Transformasi Digital
Kenal pasti di mana anda berada di dalam perjalanan transformasi digital anda, dan bagaimana cara untuk menjadikan PKS anda sebagai sebuah organisasi abad ke-21 yang menggunakan sebaik-baiknya potensi bakat-bakat digital dan teknologi-teknologi digital.
Christopher Tock
1.5 jam
Modul 2: Membina Paparan Digital Anda
Terokai platform-platform digital dan media untuk membuat penyelesaian masalah perniagaan yang berteraskan masyarakat. Modul ini akan dapat membantu PKS anda memanfaatkan teknologi bagi memodenkan paparan digital anda.
Nadzirah Hashim
2 jam
[Pilihan] Penempatan Projek 2 minggu
Bekerjasama dengan usahawan digital, graduan program DE x Futuremakers kami, untuk menghidupkan perjalanan transformasi digital anda. Pilih pakej bakat yang paling sesuai dengan jurang yang anda kenal pasti atau matlamat transformasi digital.

Permohonan Atur Cara

Kriteria Kelayakan Program

Kelayakan

  • Entiti perniagaan yang telah berdaftar secara sah dan beroperasi di Malaysia
  • Mempunyai seorang ke dua orang pekerja yang bersedia untuk melibatkan diri ke dalam acara 1 Hari Latihan Transformasi Digital PKS
  • Mempunyai keupayaan untuk mengamalkan pembelajaran dari latihan program

Komitmen

  • Mengambil bahagian dalam Program Transformasi Digital PKS selama 1 hari
  • Jika anda memilih untuk mengambil bahagian dalam Penempatan Projek 2 minggu, anda mesti menugaskan sekurang-kurangnya 1 pekerja untuk bekerja bersama-sama dengan bakat DE x Futuremakers sepanjang tempoh tersebut.
  • Melaporkan kemajuan pendigitalan anda untuk 3 bulan selepas program

Garis Masa Permohonan

Langkah 1:
Permohonan PKS

Isi dan hantarkan Borang Permohonan program di halaman ini.

Langkah 2:
Menghadiri Program Transformasi Digital

Menghadiri kedua-dua modul yang membentuk Fasa 1 program ini.

Langkah 3:
Penempatan Projek 2 minggu pilihan

Bagi PKS yang ingin mengambil bahagian dalam penempatan projek Fasa 2, lengkapkan dan hantar borang permohonan PKS yang anda terima dalam e-mel

Langkah 4:
Penempatan Projek Fasa 2 dalam sesi

  1. PKS akan membincangkan tugas, skop kerja dan panduan penjenamaan (jika diperlukan) dengan bakat usahawan digital. 
  2. Membuat susulan dengan program Perniagaan Digital mengenai maklum balas peserta melalui kaji selidik pertengahan program.

Langkah 5:
Lengkapkan Maklumbalas Program

PKS yang telah mengambil bahagian dalam Fasa 2 akan diminta untuk berkongsi maklum balas mengenai bakat usahawan digital.

Soalan Lazim (F.A.Q)

Apakah kelebihan menjadi rakan kongsi PKS?

Anda akan mendapat akses kepada kumpulan freelancer yang semakin meningkat mahir dalam pelbagai industri dan pelbagai bidang dari pereka grafik dan perindustrian, media sosial dan pemasar digital, kewangan dan akauntan, pentadbir, pengurusan projek, animasi, videografer, arkitek dan banyak lagi!

Graduan program kami akan menamatkan kursus selama 8 minggu yang telah menunjukkan kepada mereka bagaimana untuk dilengkapi secara digital pada abad ke-21 dan akan berkelayakan dengan kemahiran dan pengalaman utama yang diperlukan untuk mencari kejayaan di masa depan kerja.

Adakah wajib menghadiri Latihan Transformasi Digital 1 Hari PKS ini?

Ya. Kehadiran ke 2 modul untuk Latihan Transformasi Digital PKS selama 1 hari adalah wajib. Walau bagaimanapun, adalah pilihan bagi PKS untuk mengambil bahagian dalam Penempatan Projek Fasa 2. Bagi mereka yang memasuki Fasa 2, penempatan ini boleh dijalankan secara fizikal atau maya mengikut budi bicara SOP anda. PKS dijangka bekerjasama dengan bakat usahawan digital selama 2 minggu dan mengemukakan maklum balas mengenai pengalaman pada akhir Fasa 2. Adalah dinasihatkan untuk memperuntukkan kakitangan yang menghadiri Latihan Transformasi Digital 1 hari dan akan mendedikasikan masa dan bekerjasama dengan usahawan digital sepanjang penempatan projek kerana penempatan ini juga bertujuan untuk membantu perniagaan anda membina atau meningkatkan kehadiran digital anda.

Adakah saya perlu menanggung sebarang kos berkaitan dengan penempatan projek ini?

Tidak. Program ini akan menyediakan elaun untuk para graduan sepanjang penempatan tersebut (RM 500 seorang untuk 2 minggu). Sekiranya anda berminat untuk terus bekerja dengan bakat-bakat tersebut selepas tamat 2 minggu penempatan projek, adalah dialu-alukan untuk anda berbincang tentang terma dan kadar bayaran bersama mereka! Hasrat kami pada akhirnya adalah untuk membentuk situasi yang sihat buat kedua-dua belah pihak, dimana pihak peserta mendapat peluang melihat aplikasi digital di dalam dunia sebenar manakala pihak PKS dapat mempertingkatkan kemahiran-kemahiran digital. Sekiranya kontrak gig freelance antara graduan dan SME dapat dibuat dengan kerap atau dilanjutkan, adalah lebih baik!

Bolehkah kita memilih siapa yang kita mahu sewa semasa Penempatan Projek Fasa 2?

Fasa Penempatan Projek akan menawarkan PKS untuk memilih pakej bakat untuk inisiatif digitalisasi yang disasarkan. Dengan pakej yang dipilih, anda akan dipadankan dengan usahawan digital kami yang pelbagai yang akan membantu rancangan digitalisasi anda dengan sebaik mungkin.

Bilakah saya boleh memohon?

Pendaftaran dibuka setiap masa! Lebih cepat anda memohon, lebih cepat kami akan dapat mengenakan anda dengan peserta yang sepadan dari kalangan graduan cohort.