Grail Suci Freelancing: Retainers dan Bagaimana Untuk Membuat Pendapatan Mampan

Masa Depan Pekerjaan

|

Petua dan nasihat praktikal

Grail Suci Freelancing: Retainers dan Bagaimana Untuk Membuat Pendapatan Mampan

Oleh
Jordan Lok
,
2 November 2021

Jordan Lok

Jenis personaliti INFJ dan penjimatan segala-galanya yang khas, Jordan sering mendapati diri mereka dabbling seperti menyokong diri, penulisan kreatif dan muzik.

November 20, 2023

Legenda bercakap tentang keseimbangan antara dunia pekerjaan bebas dan sepenuh masa, grail suci freelancing, keseimbangan yang adil dalam kerja yang dijamin, hubungan pelanggan jangka panjang dan masa yang fleksibel untuk mengarang jadual anda sendiri. Pernahkah anda mendengar tentang hal itu? Rakyat 'bulat di sini (Ekonomi Gig) tarik balik perjanjian pengekalan bebas fabled.


"Orang-orang mendukung kebebasan."

Freelancing. Pekerjaan dengan kawalan penuh untuk masa, projek dan klien anda sendiri; pekerjaan dengan penuh tanggungjawab untuk masa anda sendiri dan tidak besar dengan gaji yang stabil. Terdapat banyak faedah dan utiliti untuk percuma dan mengapa orang memihak kepada fleksibiliti yang ditawarkannya.

Tetapi katakan anda telah berehat daripada kerjaya sepenuh masa untuk menikmati beberapa rein percuma sepanjang hidup anda, mungkin mengambil cuti untuk menyokong sebab atau mengejar hobi.

Sudah berbulan-bulan, anda berasa tergesa-gesa kemerdekaan selepas masa yang luar biasa melakukan apa yang anda lakukan yang terbaik apabila tiba-tiba memahami kesedaran dan refleksi menangkap anda.

Rasa ketidakhadiran di tengah-tengah semua autonomi dan pendapatan yang tidak teratur. Anda terlepas mempunyai gaji. Nay, yang lebih penting, anda terlepas mempunyai kestabilan.

Memanfaatkan kembali kepada penyelesaian kami untuk menjana pendapatan yang mampan dalam freelancing; grail suci untuk memulihkan rasa kestabilan dalam kerjaya gig anda. Penahan bebas adalah perkara yang paling dekat dengan pendapatan yang stabil sebagai gaji tradisional menyediakan, dan kami berada di sini untuk membantu anda dalam usaha anda untuk mendarat perjanjian-perjanjian penahan yang makmur. Bersedia garb anda perundingan, knight-errant, untuk pengembaraan anda menunggu! 

Kebangkitan Ekonomi Bebas di Asia Tenggara

Mesyuarat meja bulat! Ia akan menjadi remiss daripada kita untuk melangkau kehadiran Gig Economy dalam konteks tanah kita dan menetapkan anda pada usaha berani anda tanpa pengetahuan. 

Tetapi pertama, apa ekonomi bebas? Mengapa ia merayu kepada ramai orang? Pendek kata, ekonomi bebas, atau Ekonomi Gig ditakrifkan sebagai kontrak jangka pendek berbanding pekerjaan sepenuh masa. Freelancers, pekerja gig, pekerja sementara, bekerja sendiri, usahawan adalah beberapa istilah untuk bakat yang menyimpan gear dalam Ekonomi Gig.

Fakta yang menyeronokkan: "freelance" adalah malam tanpa tuan di Zaman Pertengahan. Kebanyakan ksatria melayani tuan, yang istana dan kota mereka telah berikrar untuk melindungi dengan senjata terikat, pedang dan lance. Sekiranya tuan knight binasa, mereka menjadi bebas dan boleh digunakan oleh mana-mana tuan yang memerlukan pedang tambahan, maka lance mereka menjadi percuma untuk disewa.

Jadi Jika anda bebas, ambil ketenangan dalam kepuasan mengetahui bahawa anda telah datang dari garis panjang ksatria mulia! Hail, Sir Freelancelot.

Peningkatan populariti sejak tahun-tahun awal tahun 2010, Ekonomi Gig di Asia Tenggara telah mendapat perubahan yang sepatutnya dan pada masa yang sama masih kekal sebagai pasaran yang kompetitif. Dalam laporan 2018 oleh KellyOCG, kumpulan penyumberan luar bakat dan perundingan, 65% daripada pengurus pengambilan pekerja global berkata bahawa ekonomi gig semakin menjadi norma baru bagaimana perniagaan mengatur aliran kerja mereka. Di Asia Pasifik, laporan itu mendedahkan bahawa 84% daripada pengambilan pengurus keluar kepada pekerja bebas.

Kemuliaan kepada freelancer! Tetapi itu bukan untuk mengatakan tidak ada bahaya yang merosakkan minda setiap freelancer. 

Ekonomi Gig tidak dikawal di Asia Tenggara, menjadikan pekerja bebas mudah memilih untuk eksploitasi pekerja, terdedah kepada kerja berlebihan atau kurang dibayar. Hak sama rata dalam peraturan buruh dituntut kerana bilangan pekerja bebas di Asia Tenggara terus berkembang untuk melindungi pekerja daripada eksploitasi pekerja. 

Mungkin apabila tenaga kerja dan teknologi Asia Tenggara terus berkembang, kerajaan tempatan mereka terus melaksanakan lebih banyak undang-undang perlindungan keselamatan sosial untuk mereka yang bekerja sendiri, ekonomi gig pasti akan menyaksikan masa depan yang lebih baik dan lebih yakin untuk pekerja bebas sebagai kerjaya yang mantap.

Realiti Kekal: Risiko dan Ganjaran

Usaha anda untuk mengekalkan yang sempurna tidak begitu berleluasa seperti yang anda fikirkan, terutamanya apabila anda mula menawarkan pengekalan kepada orang yang paling anda suka bekerja dengan orang yang paling. Walau bagaimanapun, menyedari perangkap dan arnab pembunuhan yang menunggu di sepanjang jalan anda ke Grail suci Freelancing boleh menjadi rahmat besar untuk usaha mulia anda.

Pelanggan retainer mempunyai kelebihan besar. Mereka menyediakan anda dengan jumlah kerja yang mantap dan jumlah pendapatan yang ditetapkan setiap bulan yang boleh anda harapkan, yang diterjemahkan kepada jam yang lebih rendah yang anda belanjakan di platform bebas mencari tugas. Selain itu, anda tidak perlu menghabiskan banyak masa yang layak untuk projek itu, dengan mengandaikan anda telah bekerja pada beberapa tugasan dengan pelanggan anda sebelum ini. Perlu disebutkan bahawa pelanggan suka retainers juga, kerana ia memudahkan mereka merancang aliran kerja dan bajet anda.

Dan terdapat risiko yang disebutkan di atas yang perlu anda ketahui. Pada dasarnya, anda akan terperangkap dengan pelanggan penjaga anda. Terikat kepada kontrak, anda komited untuk bekerja bersama-sama kerana mereka telah membayar untuk masa anda dan anda perlu menyampaikan apa sahaja yang mereka telah meminta anda lakukan. Kadang-kadang, anda mungkin bertemu pelanggan yang sukar yang boleh memberbanding anda dengan kerja tambahan, mungkin anda telah menekan diri anda untuk kerja juga. Itulah sebabnya penting untuk melakukan "Test Run" untuk beberapa projek untuk melihat bagaimana anda suka bekerja dengan mereka!

Bagaimana anda boleh mula bekerja pada Retainer sebagai Freelancer

Dengar kamu, dengar kamu! Sekarang anda sudah tahu retainers boleh menjadi usaha yang membingungkan sebaik sahaja anda telah menetapkan mereka dengan betul. Untuk mengulangi, anda dapat mengalami yang terbaik dari kedua-dua dunia, bekerja pada kadar anda sendiri sebagai freelancer dan pendapatan yang serupa dengan gaji tetap. Retainers biasanya menentukan jumlah kerja yang ditetapkan setiap bulan sebagai pertukaran untuk yuran yang telah ditetapkan. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil masa beberapa bulan atau tahun amanah dan badan kerja sebelum anda mendarat pada perjanjian pengekalan kualiti.

Berikut ialah beberapa petua untuk menyediakan penjaga yang betul untuk anda:

Retainers tidak berlaku dalam sekelip mata. Kami telah menunjukkan bangunan amanah yang disebutkan di atas dan mewujudkan hubungan pelanggan yang baik sebelum komited untuk kontrak penahan jangka panjang. Adalah penting untuk mendekati penahan dengan pemikiran dan penjagaan kerana anda akan terikat kepada kontrak anda untuk seketika, terutamanya jika anda telah menekankan diri anda dan komited kepada hubungan pelanggan yang berpotensi bermasalah, mempertaruhkan reputasi anda jika anda tidak menghormati perjanjian penjaga.

Pitch diri anda sebagai penyelesaian semua-dalam-satu. Jika anda boleh, tanya pelanggan kegemaran anda tentang retainers selepas lapisan beberapa projek dengan mereka. Beritahu mereka perkhidmatan apa yang boleh anda berikan dan bagaimana mereka boleh mendapat manfaat daripadanya. Sebagai contoh, anda mungkin menawarkan perkhidmatan penulisan, ilustrasi dan reka bentuk berbanding dengan pelanggan anda yang mengupah mereka secara individu. Juga, pertimbangkan pengalaman yang anda kumpulkan dari masa ke masa sebagai nilai tambah untuk pelanggan anda. Pelanggan mencapai kesepakatan yang lebih baik dengan bekerja dengan wajah yang biasa dan yang intim dengan aliran kerja mereka, daripada menghabiskan lebih banyak wang dan masa menyewa secara individu untuk projek.

Melayan hak penjaga anda. Jangan mengambil pelanggan yang menyimpan anda dalam perniagaan untuk diberikan! Kami percaya kebolehpercayaan melampaui kerja yang luar biasa dan penyerahan tepat pada masanya. Anda ingin memastikan hubungan dengan penjaga anda dipupuk - meminta maklum balas mereka dengan kerap dan berkomunikasi untuk melihat sama ada pelanggan anda telah berpuas hati dengan kerja anda! Satu lagi cara bagi mereka untuk menganggap anda sebagai rahmat kepada hubungan dan tinggal di atas senarai mereka adalah melalui penginapan khas seperti semakan tambahan, bacaan pruf, atau jawatan promosi untuk meningkatkan kandungan. Ini amat penting semasa anda mencapai penutupan projek, menghantar nota terima kasih, atau sumber tambahan - benar-benar memberi penekanan kepada kemahiran yang lebih lembut untuk menguruskan pelanggan anda. Itu jenis perhatian peribadi menjadikannya sukar bagi mereka untuk meninggalkan anda apabila freelancer seterusnya datang bersama-sama.

Mengekalkan komunikasi yang konsisten. Ini adalah kunci untuk sebarang hubungan, tidakkah anda bersetuju? Adalah penting untuk memberitahu penahan anda bahawa anda memperlakukan mereka sebagai VIP, untuk memastikan bahawa projek mereka berada dalam tangan yang selamat. Sentiasa menunjukkan bahawa anda berminat untuk menyelesaikan masalah yang berpotensi dengan berkesan, ini boleh datang dalam melakukan semakan tugasan anda sendiri dan menyampaikan isu-isu yang telah anda selesaikan kepada pelanggan anda - dan memiliki kesilapan anda! Jangan sekali-kali gagal untuk memastikan pelanggan anda berada dalam gelung dan menghormati visi dan maklum balas mereka. Tidak kira apa, maklumkan kepada pelanggan jika terdapat sebarang perubahan pada tugasan, ia mungkin keputusan yang perlu anda buat atau anda telah menemui penyelesaian yang lebih mudah untuk projek tersebut. Di samping itu, ingatlah untuk tidak hanya memberitahu mereka tentang masalah ini, tetapi juga menyediakan penyelesaian dan rancangan mitigasi yang anda fikir dapat memberi manfaat kepada visi pelanggan anda.

Sekarang timbul Sir Freelancelot, Knight dari Gig Economy. Untuk esok, apabila anda memulakan carian anda untuk penjaga yang berfungsi untuk anda, tahu bahawa anda adalah ahli-ahli bebas yang mulia di dunia yang pernah diketahui. Dengan menetapkan terma dan jangkaan yang jelas, menetapkan diri anda dengan ketepatan dan keprimpilan, anda boleh memberikan pengalaman yang lebih baik dengan pelanggan anda, mewujudkan hubungan jangka panjang dan meningkatkan kestabilan dalam kerjaya bebas anda yang semakin meningkat.


Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Pekerjaan