Clarissa Loi: From Banker to Digital Marketing Freelancer

Masa Depan Pekerjaan

|

Success Stories and Case Studies

Clarissa Loi: From Banker to Digital Marketing Freelancer

Oleh
Eugene Sumakwel Torrato Servigon
,
12 Januari 2022

Eugene Sumakwel Torrato Servigon

Seorang penyelidik Filipina yang berminat dengan sains sosial. Saya juga seorang musisi yang sangat mencintai seni, bahasa, dan sastra.

October 4, 2023

Clarissa Loi, 23, telah meletak jawatan sebagai pegawai pinjaman di sebuah bank apabila beliau menemui iklan untuk Program Keusahawanan Digital Me.reka. Beliau telah lama ingin meneruskan kerjaya dalam pemasaran digital dan telah mengambil minat yang nyata dalam teknologi dan media sosial. Program ini seolah-olah seperti peluang yang baik untuk belajar tentang industri.

Clarissa telah menghadapi beberapa cabaran dalam peranan peringkat kemasukan yang dipohonnya. Keadaannya menjadi lebih teruk lagi oleh wabak itu. "Oleh kerana wabak ini, pasaran terlalu tertumpu dan majikan lebih suka calon yang berkelayakan tinggi, menjadikan semuanya lebih kompetitif."

Apabila Clarissa menyertai Program Keusahawanan Digital, persepsinya yang bersalut gula mengenai kerjaya gig telah dibongkar. Dia tidak lama lagi mengetahui berapa banyak kerja yang diperlukan untuk mencari kejayaan dalam industri. Tetapi jurulatih yang mesra dan menyokong membuat semua perbezaan untuk Clarissa. Mereka meningkatkan keyakinannya dan menimbulkan kegelisahan dan kegelisahannya.

Clarissa khususnya bersukacita suar karena bertemu dengan orang lain yang membagikan aspirasinya. Berasal dari Malaysia Timur, beliau gembira dapat bertemu dengan orang-orang dari bahagian barat negara ini. Program ini membantu beliau dalam memperluaskan rangkaiannya.

"Saya fikir ia membantu apabila seseorang boleh menjawab soalan anda dan boleh berhubung dengan anda. Dalam satu sesi, kami dibagi menjadi kelompok kecil dari empat. Salah satu anggota seperti saya. Dia telah berhenti kerja menulis iklan kerana terlalu tertekan dan mahu menukar kerjaya. Orang lain seperti, 'Aku juga!' Ia membantu apabila program ini mengumpulkan jenis orang ini bersama-sama. Ia memberi kita keyakinan untuk berada di sekeliling satu sama lain.

Clarissa percaya bahawa ekonomi gig digital adalah masa depan dan orang Asia dari negara-negara mata wang rendah boleh mendapat manfaat daripada terdedah kepada pasaran yang lebih besar. Dia baru-baru ini mendapat pertunjukan pertamanya sebagai penulis iklan selepas menghantar berpuluh-puluh cadangan. Nasihatnya adalah untuk mengambil tindakan selepas program dan meminta bantuan:

"Ada satu modul yang memberitahu kita jangan malu ketika mendekati orang kerana hubungan itu sendiri penting. Sebagai freelancer kita tidak mempunyai agensi untuk sokongan jadi tidak apa-apa untuk bertanya-tanya.
"Saya baru mendapat pekerjaan pertama saya semalam. Saya pikir majikan telah hantu saya! Saya telah mula melakukan penulisan iklan Cina, tetapi ia lebih kompetitif daripada bahasa Inggeris. Saya mahu cuba belajar lebih banyak.

Lihat perjalanan freelancing Clarissa melalui portfolionya dan ikuti untuk melihat usaha masa depannya!

Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Pekerjaan