Bagaimana Extrovert Mengatasi Pengasingan Freelancing

Oleh
Hua Thi Thuy
,
11 Januari 2022

Sebagai ekstrovert, salah satu isu terbesar yang dihadapi Farhah Hasnol dalam menjalankan perniagaannya sendiri adalah rasa kesepian. Seperti mana-mana usahawan mungkin tahu, menjalankan perniagaan cenderung sepenuhnya memakan. 

Semasa menjalankan perniagaan kek sebelumnya secara bebas tidak menjadi masalah, kekurangan interaksi sosial menyebabkan dia merasa terasing. Komuniti adalah segala-galanya, dan dengan wabak yang menyekat pergerakan awam, bahkan pekerjaan sambilan Farhah yang dilakukan dari jauh tidak dapat membantu rasa pengasingannya. 

Graduan Pengurusan Perniagaan berusia 25 tahun itu menyertai program Keusahawanan Digital Me.reka dan dalam tempoh 4 minggu bukan sahaja menangani masalah itu tetapi juga menemui perkara baru.


"Saya benar-benar menikmati 4 minggu. Ia lebih intensif daripada yang saya fikir tetapi itu bukan perkara yang negatif, saya belajar BEGITU banyak dan rasanya seperti saya mempunyai ikatan yang rapat dengan kumpulan itu walaupun kami lebih dari 100 orang. Segala-galanya disampaikan dengan kandungan yang luar biasa dan bijak penceramah, tugasan dan kuiz cukup untuk membuat kami meletakkan apa yang kami pelajari dalam tindakan dan tentu saja, peluang rangkaian sangat mengagumkan.


Farhah tidak menyangka banyak sebelum menyertai kursus itu dan hanya mahu mencungkung jari kakinya ke dalam ekonomi gig. Walaupun program ini sangat menggembirakan pada masa-masa kerana mengimbangi pekerjaan sambilan dan urusan keluarga, ia menjadi sesuatu yang dia nantikan setiap hujung minggu: "Saya ingat menjadi minda-ditiup sebagai modul yang tidak terkawal," dia mengakui.

Modul oleh Mathura mengenai kewangan sangat mengubah kehidupan usahawan tunas ini yang merungut bahawa topik yang berguna itu tidak diajar di sekolah. "Perkara pertama yang saya lakukan adalah menilai keadaan kewangan saya dan menilai semula matlamat selepas modul kewangan peribadi," kongsi Farhah. Itulah bagaimana dia telah menetapkan matlamat jangka pendeknya sebagai bangunan kekayaan dengan harapan untuk menubuhkan usahanya sendiri akhirnya. 

Kini sedang menjalankan latihan amali dalam operasi kandungan, Farhah bersyukur kerana program itu membuka pintu untuk masa depannya. Bukan sahaja dia mendapat peluang untuk bertemu dengan seseorang yang dia cari, Suzanne Ling, dari PichaEats, tetapi modul-modul itu membantu strateginya dan mengenali rakan-rakan sarjananya dalam program ini akan membantu membuka jalan untuk rancangan perniagaan masa depannya. 


"Akses ke laut rangkaian pastinya bonus kerana ia adalah sesuatu yang saya boleh mendapat manfaat daripada jika saya perlu meminta bantuan, atau sebaliknya, mengenai bidang tertentu rakan sebaya atau jurulatih lain adalah pakar dalam. Saya juga berkawan dan sangat menghargai bimbingan 2 tahun yang diberikan kepada setiap graduan," kata Farhah. 


Ikuti perjalanan peribadi Farhah ke empayar perniagaan masa depannya, di LinkedIn dan Instagram!

Hua Thi Thuy

Pengarang

Seorang gadis Vietnam atau anda boleh memanggilnya perekrut, pembuat perubahan, pelajar, pemimpi... atau semua ini bersama-sama