Inclusivity in Entrepreneurship: Insights from Ata Plus's CEO, Elain Lockman

Masa Depan Perniagaan

|

Success Stories and Case Studies

Pendapat | Transformasi Digital

Inclusivity in Entrepreneurship: Insights from Ata Plus's CEO, Elain Lockman

Oleh
Nasalia Latiff
,
Julai 7, 2022

Nasalia Latiff

Nasalia combines the art of selling with the science of digital marketing, making her a shining star in the field. Her creative mind and smart plans illuminate the marketing landscape at once.

February 23, 2024

Elain Lockman, anak sulung daripada dua beradik, dilahirkan di Kelantan dan kini tinggal di Kuala Lumpur secara kekal. Seorang alumni Convent Assunta yang bangga, dia teringat saat kegemarannya ketika Sister Enda, guru besar pada masa itu, mengajarnya untuk menjadi orang yang lebih penyayang, amal, dan serba boleh. Dia memahami bahawa murid Assunta (Assuntarian) yang lain mempunyai nilai yang sama, menjadikannya mudah untuk mengenal pasti orang Assuntarians yang lain.

Beliau teringat betapa berdedikasi, dan bersemangat guru-gurunya untuk menyampaikan pengetahuan di luar apa yang akan disediakan oleh buku teks biasa. Mereka akan menyelaraskan program "Hari Amal", yang melibatkan pelajar mendirikan gerai dan menjual barangan. Sekolah akan memberikan hasil jualan kepada orang yang memerlukan.

Apabila Elain berusia 21 tahun, beliau memohon kerja sambilan sementara sebagai pelayan di Pizza Land semasa beliau mendaftar di tahun kedua universitinya di UK. Beliau juga pernah bekerja di kafe Mara House, memberi perkhidmatan kepada pelanggan dan membuat hidangan seperti goreng pisang. Beliau menambah bahawa orang Barat sangat menghargai ganjaran dan akan meninggalkan petua yang murah hati jika anda memberikan perkhidmatan yang baik.

Dia mempunyai beberapa tawaran pekerjaan selepas menamatkan pengajian di kolej, tetapi dia pulang ke rumah kerana arwah bapanya sakit. Malah di dalam negara, beliau dapat memperoleh beberapa tawaran kerja lain, dan atas nasihat bapanya, beliau memutuskan untuk menerima jawatan dengan Petronas.

Di Petronas, Elain dipilih khas untuk bekerja dalam kumpulan perunding 'Kajian Strategik Khas' untuk pasukan Strategik Petronas, merumuskan rancangan untuk 20 hingga 30 tahun akan datang pada masa itu. Elain didedahkan dan mendapat pengalaman pertama bekerja dan terlibat dengan pengurusan tertinggi Petronas, termasuk Presiden dan Naib Presiden Kanan Petronas, melalui pelayaran ini. Beliau sering diingatkan tentang masa yang dihabiskan untuk bekerja di Petronas apabila melihat kedai Mesra sekarang.

Berkembang dalam kerjayanya, dia tidak akan pernah terfikir untuk menjadi seorang usahawan. Dia tahu bahawa dia tidak mahu menjadi sebahagian daripada organisasi besar dengan pelbagai lapisan. Itu bukan secawan tehnya, dan dia mudah kecewa. "Anda memerlukan tadbir urus yang betul untuk mengendalikan organisasi besar."

Keputusan Elain untuk menjadi usahawan adalah tidak disengajakan; sebelum menyertai Ata Plus, beliau bekerja di bawah kontrak sebagai perunding di sebuah syarikat pengurusan dana yang baru ditubuhkan. Apabila firma itu tidak menunjukkan prestasi yang baik, dia membuat keputusan untuk menamatkan kontraknya dan melancarkan perniagaannya sendiri. Pada satu ketika dalam perjalanan keusahawanannya, dia mula berfikir, "Apa tujuan saya?" dan "Bagaimana saya boleh memberi kembali kepada orang?" Ketika itulah Ata Plus ditubuhkan.

Tujuan Ata Plus adalah untuk membantu pemilik perniagaan lain yang menghadapi cabaran dalam mendapatkan pembiayaan. "Tidak semua orang datang dari latar belakang yang kaya. Kebanyakan orang membayar dengan wang mereka yang susah payah, menurut Elain. PKS sering membentuk antara 50 dan 90 peratus daripada ekonomi, bergantung kepada negara. Elain percaya bahawa Malaysia harus mengutamakan kepentingan sumbangan PKS kepada ekonomi negara.

Ata Plus adalah platform pengumpulan dana ekuiti alternatif atau pembiayaan untuk pengumpul dana. Orang awam boleh menggunakannya untuk melabur dalam perniagaan yang mereka percayai yang boleh memberi mereka pulangan yang diingini. Jumlah wang terkecil yang pernah dilaburkan dalam perniagaan dalam Kempen Pendanaan Ramai Ekuiti di Malaysia hanyalah RM10. Anda tidak pernah tahu perniagaan mana yang anda laburkan mungkin menjadi perkara besar seterusnya, seperti Grab atau Facebook. Objektif semasa ATA Plus adalah untuk disenaraikan di pasaran saham kerana ia sudah terkenal dengan pasaran saham dan mempunyai tahap pendedahan yang baik kepada orang ramai sebelum pandemik.

Bagi kebanyakan pemilik perniagaan, perjuangan itu bukanlah sesuatu yang baru. Cabaran Elain dengan Ata Plus, seperti banyak organisasi lain, adalah pembiayaan. Beliau bagaimanapun berkata Ata Plus amat bertuah kerana mendapat sokongan orang ramai yang mempercayai syarikat itu dan berkongsi cita-cita dan aspirasi syarikat. Beliau menyatakan, "Sebagai tanda penghargaan kami atas sokongan mereka, kami ingin memberikan pulangan penuh kepada pelabur kami dan orang-orang yang percaya kepada organisasi kami."

Elain memberikan tiga nasihat apabila diminta berkongsi rahsianya untuk menjadi orang yang dia ada hari ini. Yang pertama adalah pepatah yang dia pegang sejak dia berusia 12 tahun, yang berbunyi, "Jika anda percaya, tidak ada yang mustahil." Satu-satunya halangan yang perlu anda atasi dalam hidup ialah anda. Sumber banyak sekarang. Hanya lakukan carian di Google atau YouTube. Kedua-duanya secara teknikal adalah sekolah percuma.

Next, incorporate The Four Agreements into your daily life.

These four moral principles serve as a road map for liberty and well-being. The following are The Four Agreements: 

  1. Jadilah sempurna dengan kata-kata anda.
  1. Jangan ambil apa-apa secara peribadi.
  1. Jangan buat andaian.
  1. Sentiasa lakukan yang terbaik.

 Nasihat yang paling penting adalah kepercayaan kepada makhluk tertinggi. Elain berkata walaupun dia progresif dan liberal, dia dibesarkan dalam persekitaran agama. Elain menasihati, "Apabila tiada apa-apa yang kelihatan berfungsi, berdoalah. Tuhan sentiasa ada untuk anda. "

Beliau menasihatkan setiap pemilik perniagaan permulaan untuk mempunyai mentor atau orang yang boleh dipercayai dan dipercayai. Mencari rangkaian sokongan yang kuat adalah penting apabila anda berada dalam kedudukan kepimpinan supaya anda dapat melalui masa yang mencabar.

Through email newsletters and the news, Elain learned about Mereka and the Digital Business programme. She recruited one of the three Digital Entrepreneurs participants at the end of the programme. "The idea is fantastic overall, and we hope that people who apply for the Digital Entrepreneurs programme will remain passionate about their future careers and true to who they are", said Elain.

Elain Lockman's evolution from consultant to entrepreneur highlights the program's role in driving digital transformation and fostering innovative business strategies. The Digital Business program's impact on Ata Plus illustrates its capacity to catalyze growth, empower entrepreneurs, and promote sustainable business practices. Elain's journey serves as an inspiring testament to the program's ability to reshape businesses for the digital era.

Looking to harness the power of digital transformation for your venture? The Digital Business program is your ultimate resource. Join us today and embark on your transformative journey towards digital success!

Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam

Masa Depan Perniagaan