Memecahkan siling kaca: Qash Aris menyeru rakyat Malaysia untuk mengejar kejayaan melalui teknologi

Masa Depan Perniagaan

|

Success Stories and Case Studies

Memecahkan siling kaca: Qash Aris menyeru rakyat Malaysia untuk mengejar kejayaan melalui teknologi

Oleh
Nasalia Latiff
,
Jun 21, 2022

Nasalia Latiff

September 18, 2023

Permulaan kejayaan adalah semangat. GS Fauziyah Md Aris atau lebih dikenali sebagai Qash Aris mula menceburi bidang keusahawanan sejak kecil lagi. Hajah Asmah Ismail, seorang wanita Minangkabau dan Indonesia-Cina yang biasa menjual segala-galanya daripada makanan kepada produk kesihatan, menyemai benih keusahawanan pada anak perempuannya. Ibunya bukan sahaja prihatin dengan menyediakan untuk keluarganya, tetapi dia juga tidak sabar-sabar untuk berkongsi bakat keusahawanannya dengan orang lain. Prinsip ibunya bukan sahaja mendorong Qash Aris untuk mengembangkan kebolehan keusahawanannya, tetapi mereka juga membantunya mengembangkan kemahiran kreatif, inovatif, dan advokasi yang masih dia gunakan hari ini.

Beliau mendaftar dalam program perakaunan di Universiti Teknologi MARA (UiTM) selepas menamatkan pengajian diploma dalam bidang pengajian perniagaan, walaupun mempunyai tawaran untuk meneruskan pengajian di UK, kerana kekangan kewangan. Rancangan selepas tamat pengajiannya adalah untuk bekerja di dunia perniagaan, tetapi nasib mempunyai rancangan lain untuknya. Semasa pengajian, beliau telah ditawarkan pekerjaan sebagai Pereka Produk Perkhidmatan Nilai Tambah di Bahagian Pemasaran Celcom Technology. Minatnya terhadap teknologi berkembang dari sana, dan beliau kini merupakan seorang graduan teknologis yang disahkan oleh Lembaga Teknologis Malaysia (MBOT) sebagai Ahli Teknologi Kreatif dan Pendidikan dalam Seni, Media, serta jurulatih di HRD Corp.

Menjadi seorang usahawan yang berjaya kini memberinya rasa tujuan yang jelas dalam kehidupan. Beliau telah berjaya melatih beratus-ratus usahawan B40, freelancer, dan terutamanya usahawan wanita di Malaysia, setelah membangun dan mereka bentuk kurikulum keusahawanan untuk Institut Pembangunan Profesional di Universiti Terbuka Malaysia.

Matlamat utama beliau adalah untuk menyokong dan memperkasakan rakyat Malaysia untuk mencapai rasa pemerkasaan, tujuan dan pertumbuhan untuk menjadi versi yang lebih baik dalam era teknologi digital ini. Dan beliau percaya bahawa satu-satunya cara untuk mencapainya adalah dengan menunjukkan kemahiran kemanusiaan bersama kemahiran 'berteknologi tinggi' dan 'sentuhan tinggi' melalui teknologi kreatif dan digital. Ini mencetuskan minat beliau untuk menyelidik "Tiktok in Education" untuk PhD dalam Teknologi Pendidikan di Universiti Sains Malaysia (USM).

Setiap kisah inspirasi mempunyai pelbagai cabaran tersendiri. Qash Aris mendapati sukar untuk mengimbangi peranannya sebagai pendidik di samping menguruskan pengajiannya sendiri. Untuk melepasi halangan ini, dia membuat catatan mental untuk sentiasa mengingatkan dirinya bahawa masalah adalah peluang untuk berkembang dan mengingati 'Big Why' untuk mencapai apa yang dia lakukan. Berlian dibentuk di bawah tekanan; tidak semalaman, oleh itu kesabaran adalah kebajikan. Hasil daripada usaha beliau, beliau telah menyedari bahawa kehidupan adalah indah dan kita semua harus berbangga dengan pencapaian kita. Perjuangan dan kegagalan hanya sementara; mereka harus digunakan sebagai motivasi untuk mendorong diri kita lebih jauh dan ingat untuk berhenti dan menghargai masa ini. Dia berkongsi, "Apa yang boleh saya katakan sekarang adalah, kreatif, menjadi inovatif dan menjadi versi terbaik diri anda."

Qash Aris telah mengeluarkan e-buku "Kreativiti Aku Belum Mati" yang diterbitkan sendiri, di mana beliau menceritakan kerjayanya selama 20 tahun dalam sektor kreatif, serta petua, taktik, dan nasihat peribadinya yang ingin dikongsi dengan dunia. Ia percuma sepenuhnya, dan anda boleh mendapatkannya di sini

Apabila ditanya mengenai Program Perniagaan Digital di bawah Akademi Mereka, Qash Aris berkata "Akademi Mereka adalah 'doa' yang saya berdoa untuk saya belajar menjadi siapa dan apa yang saya ada. Saya telah googled apabila mencari penyelesaian kepada keperluan saya.". Beliau juga menambah bahawa satu lagi sebab penyertaannya dalam program itu adalah inspirasi daripada Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Biji-biji Initiative dan Mereka, Rashvin Pal Singh.

Seseorang dan orang yang mengambil selfieDescription dihasilkan secara automatik dengan keyakinan sederhana

Secara keseluruhan, menurut beliau, Program Perniagaan Digital sebagai "sempurna 10 daripada 10" kerana tidak banyak program di luar sana yang benar-benar memberi inspirasi dan motivasi kepada peserta sambil belajar tentang 'Bagaimana Menjadi Usahawan Digital yang Lebih Baik dan Pemilik Perniagaan Digital'.  Beliau berkata, "Saya suka program Mereka dan Hab Mereka, platform perniagaan pendidikan dan digital yang hebat yang menyediakan peralatan terutama untuk orang seperti saya."

Kepada semua pemilik perniagaan digital, beliau menasihatkan agar segera menggunakan teknologi digital. Berasaskan projek dan kerjasama adalah dua kunci untuk bergerak ke hadapan. Gunakan semua sumber digital anda, terokai lebih ramai usahawan digital dan rebut sebarang peluang kerjasama yang sesuai dengan tujuan anda untuk berkembang dalam laluan kerjaya ini. 

Beliau mengakhiri dengan harapan bahawa Program Perniagaan Digital perlu diperluaskan dan mendekati lebih ramai rakyat Malaysia yang jelas memerlukannya. 

Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil anda sendiri dan ingin mengubah perniagaan anda secara digital, daftar di sini.

Sebarkan Berita,
Jangan simpan pengetahuan ini kepada diri sendiri!

Maklumat lanjut dalam