5 Punca Kegagalan dalam Menguruskan Pelanggan Bebas anda

Oleh
Tiada item dijumpai.
7 Mac 2023

Sebagai freelancer, anda tahu pentingnya berjaya menguruskan pelanggan pertama anda. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui perangkap biasa yang boleh menyebabkan kegagalan semasa menguruskan pelanggan bebas pertama anda. 

Freelancing boleh menjadi cara terbaik untuk menjana pendapatan tambahan atau bahkan mencari nafkah sepenuh masa. Tetapi sebenarnya, freelancing tidak selalu mudah. Ia memerlukan dedikasi, kerja keras, dan disiplin untuk terus berada di atas beban kerja anda dan menguruskan pelanggan anda dengan berkesan. Malangnya, banyak freelancers akhirnya gagal kerana mereka tidak mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk menguruskan pelanggan pertama mereka dengan betul. Dalam catatan ini, kita akan melihat lima punca kegagalan biasa dalam menguruskan pelanggan bebas pertama anda. 

Tidak Jelas Mengenai Jangkaan dan Matlamat Anda dari Awal

Salah satu kesilapan terbesar dalam menguruskan pelanggan bebas pertama anda adalah tidak jelas mengenai jangkaan dan matlamat anda dari awal. 

Sangat penting untuk memastikan anda dan pelanggan anda berada di halaman yang sama dari awal. Sebelum mengambil apa-apa projek untuk pelanggan bebas, anda harus mempunyai pemahaman yang jelas tentang apa yang diperlukan oleh pekerjaan dan jenis garis masa yang perlu anda temui untuk menyelesaikannya. Pastikan anda membincangkan semua jangkaan terlebih dahulu supaya tidak ada salah faham. 

Ini termasuk membincangkan yuran, garis masa, penghantaran, dan sebarang butiran lain yang perlu dipersetujui sebelum memulakan projek. Dengan melakukan ini terlebih dahulu, anda boleh menetapkan diri anda untuk berjaya dengan mempunyai pemahaman tentang apa yang diharapkan oleh setiap pihak dari projek tersebut.

Salah faham Terma atau Perjanjian Pembayaran

Satu lagi kesilapan dalam menguruskan pelanggan bebas pertama anda ialah salah faham terma atau perjanjian pembayaran. Adalah penting untuk anda memahami apa-apa terma pembayaran atau perjanjian sebelum memulakan kerja pada projek dengan pelanggan baru. 

Pastikan anda membaca mana-mana kontrak sebelum menandatanganinya supaya anda tahu dengan tepat jenis terma pembayaran yang akan anda persetujui dan berapa banyak wang yang akan anda terima untuk setiap projek. Pastikan anda bertanya soalan jika sesuatu tidak jelas, kerana ini akan membantu mengelakkan salah faham di kemudian hari.  

Juga, pastikan anda biasa dengan sebarang struktur pembayaran seperti kadar setiap jam, yuran tetap, atau perjanjian penahan. Anda juga harus memastikan terdapat pemahaman tentang bila pembayaran perlu dibayar dan bagaimana ia akan dibuat (contohnya, PayPal, deposit langsung). 

Mempunyai pemahaman yang jelas mengenai terma pembayaran ini akan membantu memastikan kedua-dua pihak memahami apa yang diharapkan antara satu sama lain sepanjang tempoh projek.

Tidak mempunyai komunikasi yang betul dengan pelanggan anda

Komunikasi adalah kunci ketika menguruskan pelanggan bebas pertama anda, atau mana-mana jenis pelanggan untuk perkara itu, dan tidak mempunyai komunikasi yang betul boleh menyebabkan bencana. 

Pastikan anda menyimpan saluran komunikasi terbuka antara diri anda dan pelanggan anda pada setiap masa semasa menjalankan projek, ini termasuk memberikan kemas kini mengenai kemajuan secara berkala, membalas e-mel atau mesej dengan cepat, dan menyediakan daftar masuk biasa (jika berkenaan). Tidak mempunyai komunikasi yang betul boleh membawa kepada salah faham, yang boleh mengakibatkan garis masa tertangguh atau penghantaran yang tidak lengkap-kedua-duanya boleh membebankan masa dan wang dalam jangka masa panjang.

Tidak Menjejaki Masa Dan Perbelanjaan Anda

Menjejaki masa dan perbelanjaan anda adalah satu lagi kesilapan yang dilakukan oleh banyak freelancers ketika menguruskan pelanggan bebas pertama mereka. Pengurusan masa adalah penting jika anda ingin berjaya sebagai freelancer. Sebagai freelancer, penting untuk menjejaki berapa banyak masa yang anda habiskan untuk setiap tugas yang berkaitan dengan projek tertentu supaya anda dapat menagih dengan tepat untuk waktu tersebut bekerja - sama ada secara setiap jam atau pada struktur bayaran rata. 

Menjejaki apa-apa perbelanjaan yang berkaitan dengan setiap pekerjaan seperti langganan perisian atau pembelian peralatan, kos perjalanan, atau bahan yang dibeli, akan membantu memastikan bahawa semua kos yang berkaitan dengan menyelesaikan pekerjaan diambil kira - dan bahawa mereka dibilkan dengan sewajarnya.  

Perancangan yang tidak mencukupi 

Tidak mempunyai rancangan boleh menyebabkan tugas ketinggalan jadual dan sumber tambahan diperlukan, yang mungkin menanggung lebih banyak kos daripada yang dijangkakan. Pastikan anda telah merancang setiap langkah projek dengan betul sebelum mula mengelakkan sebarang isu yang tidak perlu di kemudian hari.

Sekiranya anda tidak mempunyai rancangan untuk projek anda, ia dapat dengan cepat bola salji menjadi kekacauan yang tidak terkawal yang mahal dan sukar dikendalikan. 

Malah yang paling berpengalaman freelancer atau usahawan mungkin terlepas pandang langkah penting ini dan akhirnya membayar harga dalam masa dan wang kerana tarikh akhir yang tidak dijangka atau perbelanjaan yang tidak dijangka. Untuk mengelakkan isu-isu ini, penting untuk menjadi proaktif dan mempunyai rancangan teratur yang menggabungkan semua elemen yang diperlukan dengan banyak ruang untuk luar jangka. 

Ini bermakna mengambil masa untuk sumbang saran senario yang berpotensi, penyelesaian penyelidikan, menyenaraikan tugas dan garis masa mereka dengan sewajarnya, dan membina beberapa slack jika ada masalah yang tidak dijangka timbul. 

Mempunyai strategi yang jelas membantu semua orang yang terlibat terus berada di landasan yang betul, membolehkan anda meraih ganjaran kerja keras anda pada akhirnya tanpa sebarang kejutan buruk di sepanjang jalan. 

Kesimpulan

Menguruskan pelanggan bebas pertama anda boleh mencabar, tetapi mengambil langkah-langkah seperti menetapkan jangkaan awal, memahami terma / perjanjian pembayaran dengan betul, berkomunikasi secara teratur dengan pelanggan, dan menjejaki masa / perbelanjaan dapat membantu memastikan projek berjalan lancar dan berjaya setiap kali. 

Jika anda mengambil langkah-langkah ini apabila bekerja dengan pelanggan baru maka anda akan menetapkan diri anda untuk berjaya serta membina hubungan yang kuat di sepanjang jalan.

Kuncinya adalah memastikan bahawa semua orang yang terlibat memahami keperluan masing-masing bersama-sama dengan mempunyai rancangan yang sangat baik sebelum memulakan sebarang projek - dengan cara ini sebarang perangkap yang berpotensi dapat dielakkan.

Semua petua ini digabungkan harus membolehkan sesiapa sahaja yang mengambil gig bebas pertama mereka berasa lebih yakin untuk menangani usaha baru mereka dengan jayanya.

Pada masa depan program kerja, anda akan mempelajari lima punca kegagalan dalam menguruskan pelanggan bebas anda dan bagaimana untuk mengelakkannya, dengan itu membina hubungan pelanggan yang berkesan dan mengembangkan jenama anda dalam dunia digital hari ini.

Kami menyediakan latihan percuma kepada belia yang menganggur dan kurang mendapat pekerjaan di bawah 35 tahun daripada keluarga dalam tahap pendapatan B40. Dengan program kami, anda akan mendapat kemahiran yang anda perlukan untuk memulakan kerjaya freelancing dan sepenuh masa anda dan berjaya-semua dalam talian.

Memohon latihan percuma hari ini dan mulakan kerjaya baru anda yang menarik!

Adakah anda mempunyai petua lain untuk menguruskan pelanggan bebas anda? Kami ingin mendengarnya.

Tiada item dijumpai.